Hoe krijgen planten in de kas nu eigenlijk water?

Water is de laatste jaren wellicht een van de meest besproken onderwerpen tijdens de Nederlandse zomers. Groot gebrek aan water tijdens de hete, droge zomers die de afgelopen jaren regelmatig voorkomen, of een overvloed aan regen tijdens de zomer van 2023. In de glastuinbouw is water in alle jaargetijden een punt van aandacht. Hoe krijgen planten in de kas eigenlijk water? Het antwoord op die vraag is nu te lezen op de publieke website van Glastuinbouw Nederland.

Planten hebben water nodig om te groeien. Het ene gewas meer dan het andere. Voor elke plant geldt sowieso: niet te veel water, maar ook zeker niet te weinig. Voor elke teelt geldt dat telers zo zuinig mogelijk omgaan met hun gietwater en meststoffen. Om te bepalen hoeveel water een teler moet geven en hoe vaak gebruiken glastuinbouwbedrijven geavanceerde computers. Die zorgen er ook voor dat het water de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Er zijn verschillende manieren om de planten in de kas water te geven: via druppelaars, door beregening of een eb- en vloedsysteem. Welk systeem het beste is, hangt af van de manier waarop de planten groeien.

Lees hier meer over de verschillende watergiftsystemen in de kas.

Roger Abbenhuijs

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024