WKK, wat is dat precies?

Je kon er in 2022 niet of nauwelijks omheen: de energiecrisis. Door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne stegen de gas- en energieprijzen in Europa eind 2021 al tot enorme hoogte. Toen eind februari 2022 daadwerkelijk de oorlog tussen beide landen uitbrak, was een Europese energiecrisis een feit. De glastuinbouw kwam in die periode vaak in het nieuws. Door de oorlog werd het gas duur, heel duur. Onder andere doordat er minder Russisch gas naar West-Europa kwam en Europa ook minder gas wilde afnemen.

Veel telers zijn nog (deels) afhankelijk van gas, voor de teelt van hun bloemen, planten, groenten en fruit. Daarbij speelt de WKK een belangrijke rol. Maar wat is een WKK eigenlijk en wat is de relatie met de hoge gasprijzen? En waarom is die WKK niet alleen belangrijk voor de glastuinbouw, maar ook voor het elektriciteitsnet?

Die vraag heb je je bij het lezen van al die berichten over de gasprijzen wellicht ook weleens gesteld. Het antwoord dat WKK staat voor warmte-krachtkoppeling is niet voldoende. Maar wat is het dan wel? En waarom is de WKK zo belangrijk voor bedrijven in de glastuinbouw en daarbuiten?

WKK staat voor het gelijktijdig (gekoppeld) opwekken van warmte en kracht. Daarvoor gebruikt de teler een verbrandingsmotor. Een WKK levert dus kracht (elektriciteit), maar ook warmte en CO2 op.

Lees hier meer over hoe een WKK werkt en wat het oplevert.

Roger Abbenhuijs

Duurzame warmte uit de kas

Telers leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de samenleving. Zo kan de warmte uit de kas die wordt gebruikt om de planten te laten groeien ook gebruikt worden voor het verwarmen van huizen, scholen of sporthallen. De warmte in…

Teelt op water: een duurzame manier van telen!

In sommige kassen groeien de planten in de bodem, maar dat gebeurt steeds minder. In een groot deel van de kassen in Nederland wordt tegenwoordig substraat gebruikt. De planten groeien dan bijvoorbeeld op teeltmatten van steenwol of in potten met…

Prettig wonen dicht bij je werk in de kassen

In veel Nederlandse kassen kom je apparaten, machines en soms ook robots tegen die mensen allerlei werk uit handen nemen. Toch blijven er nog veel werkzaamheden over die handmatig moeten gebeuren. Denk aan seizoensgebonden werk, zoals het oogsten van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024