WKK, wat is dat precies?

Je kon er in 2022 niet of nauwelijks omheen: de energiecrisis. Door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne stegen de gas- en energieprijzen in Europa eind 2021 al tot enorme hoogte. Toen eind februari 2022 daadwerkelijk de oorlog tussen beide landen uitbrak, was een Europese energiecrisis een feit. De glastuinbouw kwam in die periode vaak in het nieuws. Door de oorlog werd het gas duur, heel duur. Onder andere doordat er minder Russisch gas naar West-Europa kwam en Europa ook minder gas wilde afnemen.

Veel telers zijn nog (deels) afhankelijk van gas, voor de teelt van hun bloemen, planten, groenten en fruit. Daarbij speelt de WKK een belangrijke rol. Maar wat is een WKK eigenlijk en wat is de relatie met de hoge gasprijzen? En waarom is die WKK niet alleen belangrijk voor de glastuinbouw, maar ook voor het elektriciteitsnet?

Die vraag heb je je bij het lezen van al die berichten over de gasprijzen wellicht ook weleens gesteld. Het antwoord dat WKK staat voor warmte-krachtkoppeling is niet voldoende. Maar wat is het dan wel? En waarom is de WKK zo belangrijk voor bedrijven in de glastuinbouw en daarbuiten?

WKK staat voor het gelijktijdig (gekoppeld) opwekken van warmte en kracht. Daarvoor gebruikt de teler een verbrandingsmotor. Een WKK levert dus kracht (elektriciteit), maar ook warmte en CO2 op.

Lees hier meer over hoe een WKK werkt en wat het oplevert.

Roger Abbenhuijs

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024