Opening Living Lab Bleiswijk

Datum 23 september 2021
Tijd 10:45 - 13:00
Locatie Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk
Contact Peter Oei

Op 23 september opent Adri Bom–Lemstra het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk. SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) werkt samen met Dijkshoorn aan hoogwaardigere toepassingen van reststromen uit de tuinbouw. Ondernemers die biomassa willen laten voorbewerken en toepassingen laten onderzoeken, kunnen hier op schaal van kilo’s tot tientallen tonnen aan de slag. Vouchers waarmee 50% van de kosten worden gedekt kunnen hiervoor worden aangevraagd. Dit is een onderdeel van het SIGN innovatieprogramma Circulaire tuinbouw in samenwerking met het ministerie van LNV. Op deze locatie kan Dijkshoorn grootschalig (droog)composteren, zeven, hakselen, en desgewenst nadrogen; in het Living Lab is verder een lasersnijder en een schroefpers aanwezig. Op kleine schaal (200 liter) is het mogelijk om mycelium van reststromen te produceren.

Programma
10.45 uur Ontvangst
11.00 uur Presentaties:

  • Visie SIGN op circulaire tuinbouw en voucherregeling (Peter Oei, SIGN)
  • Bouwsysteem met 75% paprikastengels (Rob van Hove, DIOR Bouw)
  • Raffineren en hoogwaardige toepassingen: VARTA (Charles Goossens, laurierkwekerij GOVA)
  • Kansen voor bouwmaterialen (Jan Willem van de Groep, kwartiermaker Buyer group Biobased bouwmaterialen)

11.45 uur Openingshandeling door Adri Bom-Lemstra (voorzitter Glastuinbouw Nederland en SIGN) en Matthijs Dijkshoorn en demonstratie Floriade innovaties Growing airplanes, Growing Interiors (Laila Kestem, Rosa Hämäläinen, Andy Cartier) in het Living Lab
12.00 uur Bustoer over terrein Dijkshoorn recycling. Matthijs Dijkshoorn licht de verschillende bewerkingen en processen toe.
13.00 uur Afsluiting

Aanmelden
In verband met de beperkte capaciteit dienen geïnteresseerden zich aan te melden via het aanmeldformulier.

Glastuinbouw Nederland - © 2021