Podcast: KasGesprek

Seizoen 4 [2023]

Aflevering 8: 'Gemis van vaderlijk advies kan niemand compenseren' met Marco Van Overbeek (Gardener’s Pride)

“In een ondernemersgezin staat het bedrijf altijd op nummer 1”, dat zegt Marco van Overbeek van Gardener’s Pride uit het Friese Beetgum in een nieuw KasGesprek. Vorig jaar overleed zijn vader Cock na een ziekbed van slechts acht weken. De stappen uit het ondernemersplan van het tomaten- en komkommerbedrijf, die in een periode van vijf jaar zouden worden gezet, werden noodgedwongen in slechts één jaar gerealiseerd. Daarover meer in deze aflevering.

Aflevering 7: 'Wat we doen, doen we intens' met Karin van der Eijk (VDE Plant)

‘Intenz’, met een z, is het merk van VDE Plant uit Woubrugge, gespecialiseerd in groene planten én in vernieuwende concepten. Niet verrassend dat een gesprek met mede-eigenaar Karin van der Eijk zich kenmerkt door enthousiasme en intensiteit. In deze aflevering meer hierover over de passie van Karin voor een biologische teeltwijze.

Aflevering 6: 'Met succes van familiebedrijven naar familie van bedrijven' met Tom Zwinkels (Bryte)

Bij groenteteeltbedrijf Bryte worden sinds dit seizoen niet meer alleen tomaten geteeld, maar ook komkommers. De tevredenheid is van het gezicht van Tom Zwinkels af te lezen. “Ik houd van verandering en kan slecht stilzitten. Enkele jaren geleden bundelden familiebedrijven Zwinkels en Dukker hun krachten tot wat Tom noemt: “Een familie van bedrijven, maar met de cultuur van een familiebedrijf.” Daarover spreekt hij in dit KasGesprek.

Aflevering 5: 'Innovatiekracht kenmerkt glastuinbouw Bommelerwaard' met Leendert van Tuijl (Linflowers)

Het eigen ondernemerschap, de visie van de jongere generatie en de innovatiekracht van de sector, maken dat Leendert van Tuijl (chrysantenkwekerij Linflowers) veel vertrouwen heeft in de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Dat kenmerkt dit KasGesprek, waarin de actualiteiten van het bedrijf aan bod komen, maar met name ook zijn visie op de toekomst.

Aflevering 4: 'We moeten ons meer richten op de consument' met Sandra Huysman (Westlandse Aardbei)

Terwijl de eerste aardbeien voorzichtig een rode blos op de wangen krijgen, wordt bij de Kwekerij De Westlandse Aardbei de laatste hand gelegd aan de koelfaciliteiten. “Laat de lente maar komen”, verzucht Sandra Huysman. In het vierde KasGesprek van 2023 wordt niet alleen over de teelt gesproken, maar vooral ook over afzet. “Direct contact met afnemer en consument, dat kenmerkt onze bedrijfsvoering.”

Aflevering 3: 'Verantwoord telen moet uit jezelf komen, niet vanuit de markt' met Pieter Stolk (Stolk Brothers)

Na de uitbreiding vorig jaar heeft het potanthuriumbedrijf Stolk Brothers een oppervlakte van 7 ha. Pieter Stolk spreekt in deze podcast openhartig over de hectiek van die bedrijfsuitbreiding in een crisisjaar. Hij benoemt ook de winst van een enerverend teeltjaar en de kracht van het familiebedrijf.

Aflevering 2: 'Vertrouwen wint het van zorgen' met Corné Stouten (Komkommerkwekerij Stouten)

In Oosterland op Schouwen Duiveland staat het komkommerbedrijf van Corné Stouten en zijn vader. Hun kas van 2 ha wordt niet omringd door glas van collega’s, maar door een weids polderlandschap. Uiteraard komt de vestigingslocatie in deze KasGesprek ter sprake, maar ook de invloed van het geloof op zijn ondernemerschap.

Aflevering 1: 'Toekomst sierteelt positief' met Wouter Duijvesteijn (Beyond Chrysant)

Het energieverhaal van de glastuinbouw vertellen in de media, hoe doe je dat als hardwerkende teler? Hoe belangrijk is maatschappelijke betrokkenheid voor een bedrijf? En hoe zie je de toekomst van jouw sector? Het zijn slechts enkele vragen die aan bod komen in het KasGesprek met teler Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant. Ondernemerschap staat centraal.

Glastuinbouw Nederland - © 2024