Westlandse raadsleden bezoeken glastuinbouw

Alle raadsleden van de gemeente Westland waren zaterdag 17 september uitgenodigd door Glastuinbouw Westland voor een nadere kennismaking met de glastuinbouw in de gemeente. Bijna alle fracties waren tijdens het bezoek vertegenwoordigd. Tijdens de tour werden twee bedrijven bezocht, beide gevestigd aan de Zijtwende in De Lier: tomatenkwekerij Schenkeveld en potplantenkweker SV.CO.

De raadsleden van Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland, VVD, CDA, LPF, D66 en GroenLinks startten de tour bij Schenkeveld. Richard Hartensveld ging daarbij in op historie en de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Er was veel aandacht voor het personeelsbeleid en uiteraard voor de energiecrisis waar de sector mee worstelt. Vervolgens werd een kijkje genomen bij een geothermiebron, waar onder andere werd gesproken over de realisatie van Warmte Netwerk Westland en het belang van goed landelijk beleid om de energietransitie te versnellen in plaats van af te remmen.

Energiesituatie
Daarna bezocht de groep SV.CO dat jaarrond bloeiende potplanten kweekt. Sander Verbeek gaf aan de hand van een presentatie duiding aan de voor hem belangrijke onderwerpen binnen zijn bedrijf, waarbij opnieuw een actieve discussie startte over de energiesituatie. Vervolgens kregen de raadsleden een korte rondleiding door het bedrijf. De ochtend werd afgesloten met een gezonde lunch op het middenpad van de kas. Tijdens deze lunch werd onder andere gesproken over de huisvesting van internationale medewerkers.

Huisvesting
Jacco Vooijs, voorzitter van Glastuinbouw Westland, kijkt tevreden terug op de ochtend: “Tijdens de bezoeken zijn veel actualiteiten met de raadsleden besproken. Zij toonden veel interesse en er werd actief gediscussieerd. Er was uiteraard veel aandacht voor de energiesituatie, maar ook voor huisvesting van werknemers. Dit zijn niet alleen belangrijke onderwerpen voor de plaatselijke politiek, maar zeker ook voor de landelijke agenda. We hebben de Westlandse raadsleden gevraagd deze onderwerpen niet alleen te bespreken in de Westlandse raad, maar ook gevraagd deze ingewikkelde vraagstukken in de landelijke politiek via hun partijgenoten onder de aandacht te brengen.”

Hans van Geest

Glastuinbouw Nederland - © 2024