'Als dit doorgaat, zijn er dadelijk steeds minder Nederlandse groenten'

Jan Janssen, Kwekerij Janssen: “Tuinder zijn is het mooiste beroep dat er is. Daarom ben ik vijf jaar geleden mijn eigen teeltbedrijf gestart: ik teel komkommers in een kas van 2,7 hectare. De eerste jaren ging dat goed. Maar afgelopen jaar schoten de energieprijzen de lucht in. Nu al betaal ik ongeveer tien keer zo veel - aan energie - als een jaar geleden. Daardoor is het te duur geworden om de kas te verwarmen voor de teelt van komkommers."

"Normaal startte ik de teelt in januari. Maar afgelopen jaar zijn de eerste komkommerplanten pas in mei in de kas gegaan. Eerst was het plan om begin maart te gaan poten. Ik had de planten besteld, maar die zijn direct in de container gegaan. Op dat moment gingen de gasprijzen ook al door het dak. Een paar weken later, toen de gasprijs iets gedaald was hebben we opnieuw planten laten zaaien, en is er half mei begonnen voor een lange teelt.

Bovendien heb ik maar één teeltronde gedaan; voorgaande jaren waren dat er drie. Ik heb dit jaar dus eigenlijk alleen geteeld in de warme periode van het jaar.

Hoe mijn komend jaar eruitziet? Dat kan ik pas kort vooraf bepalen. Veel is afhankelijk van de hoogte van de gasprijs. Als die zo hoog blijft, dan kies ik weer voor één teeltronde, vanaf mei. Anders is het echt onbetaalbaar. Mijn twee medewerkers kunnen in dat geval gelukkig aan de slag in het bedrijf van mijn vader. Die teelt paprika’s hier niet ver vandaan, en start waarschijnlijk wel al vroeg in het jaar.

Ook andere telers hebben dit jaar minder komkommers geteeld. Daardoor is het ook voor onze afnemer moeilijker, omdat ze over minder Nederlands product beschikken. Als de prijzen zo hoog blijven, dan zal dat probleem steeds groter worden, en ga je het echt in de supermarkt merken. Dat kan betekenen dat Nederland in de toekomst steeds vaker en meer groenten moet importeren uit andere landen.

Dat zou echt enorm zonde zijn. Nederlandse groenten zijn de beste, de schoonste en de mooiste van de wereld. Zo worden nergens producten zo goed gecontroleerd en zo duurzaam geteeld als hier. En importeren is uiteindelijk altijd duurder. Ik hoop dus dat veel mensen de petitie ondertekenen. Want de Nederlandse glastuinbouw lijdt écht onder de hoge gasprijzen.”

Steun de glastuinbouw en teken de petitie.

Glastuinbouw Nederland - © 2024