Amigo Plant tekent voor aansluiting op warmtenet en breidt verder uit

Amigo Plant in glastuinbouwgebied Alton Heerhugowaard sluit voor de winter de vetplantkwekerij aan op het warmtenet van grondstoffen- en duurzaam energiebedrijf HVC. Amigo Plant en HVC tekenden met aanwezigheid van wethouder Stam de overeenkomst. Gerard van Langen (Amigo Plant): “Door de aansluiting op het warmtenet van HVC en het bouwen van een warmtebuffertank van 2000m3 hebben we altijd voldoende duurzame warmte op voorraad om de kassen te verwarmen.”

Vetplanten telen met groene warmte. Amigo Plant sluit voor de winter aan op het warmtenet van HVC. Beide partijen ondertekenden daarvoor vorige week een overeenkomst. “In 2020 kochten we de kwekerij van Sol Roses in Alton en bouwden deze om tot vetplantkwekerij. Deze locatie gaan we nu uitbreiden. Door aansluiting van de kwekerij op het warmtenet kunnen we een groot deel van ons huidige gasverbruik verduurzamen. Ook sorteren we hiermee voor op duurzame verwarming van onze toekomstige nieuwbouw aan de overzijde van de weg.”
Deze plannen krijgen vanaf eind 2022 gestalte. Met de duurzame energievoorziening verlaagt het bedrijf zijn CO2-footprint en is het klaar voor de toekomst. Amigo Plant houdt zich sinds 1999 bezig met de opkweek en verkoop van vetplanten. Het bedrijf beschikt inmiddels over circa 22 ha teeltgrond, verdeeld over verschillende locaties in Nederland én een locatie in Portugal. Amigo Plant verkoopt vetplanten aan onder andere Lidl en Albert Heijn.

Warmtenet HVC
Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie HVC, is blij met de warmtelevering aan Amigo Plant. “In 2018 hebben we een forse investering gedaan in het doortrekken van het warmtenet naar het glastuinbouwgebied Alton. Dit in de verwachting dat we de komende jaren veel bedrijven gaan aansluiten en zo een substantiële bijdrage leveren aan de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard. Met de aansluiting van de twee vestigingen van NH Paprika, de vestiging van Gootjes AllPlant en de nieuwe vestiging van Amigo Plant wordt samen jaarlijks 5,5 miljoen kuub aardgas bespaard en zo’n 9,9 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen. Met onze investering in deze aansluiting verwachten we komende jaren nog meer warmte te kunnen leveren ten behoeve van de volgende nieuwbouwplannen. De werkzaamheden betreffen de aanleg van circa 300 meter warmtenet en de installatie van een warmtewisselaar.”

Ondersteuning Ontwikkelingsbedrijf NHN
Gerard van Langen van Amigo Plant is blij met de ondersteuning die hij heeft gekregen van gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN. “Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft ons onder meer geholpen bij het berekenen van de warmtebehoefte. Zo konden we snel tot overeenstemming komen met HVC.”
(Foto: Rick Akkerman Fotografie)

Jacco Vooijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024