Bedrijfsongeval? Voorkom boete door een gedegen ongevalsonderzoek

Begin dit jaar is de regeling ‘Gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek’ van het ministerie van SZW ingegaan. Wat houdt dit in en hoe voorkom je een boete als er een ongeval plaatsvindt op jouw glastuinbouwbedrijf? Stigas geeft meer informatie over wat dit betekent voor bedrijven.

Op 4 januari is een brief van de minister van SZW aan de Tweede Kamer gepubliceerd over de zogenaamde gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek (GAO). Zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-1068086.pdf. Vanaf 1 januari 2023 gaat de Nederlandse Arbeidsinspectie deze aanpak als standaard werkwijze toepassen.

Wat betekent dit voor bedrijven?
Uitgangspunt is dat de werkgever bij een ongeval zelf een ongevalsonderzoek uitvoert of laat uitvoeren en een verbeterplan opstelt. Als de Arbeidsinspectie daar tevreden over is volgt er in principe geen boete. Waar een ongevalsonderzoek volgens de Arbeidsinspectie aan moet voldoen is hier te lezen.

Ondersteuning bij ongevalsonderzoek
Het uitvoeren van een goed ongevalsonderzoek is niet eenvoudig. Het is goed om te weten dat veiligheidskundigen van Stigas bedrijven kunnen ondersteunen bij een dergelijk ongevalsonderzoek. Zij kunnen het ongevalsonderzoek uitvoeren en samen met de ondernemer een verbeterplan opstellen. Dit wordt ook wel een werkplekonderzoek na een ongeval genoemd. Meer informatie >> 

Claudette Juffermans (Stigas)

Glastuinbouw Nederland - © 2024