Beyond Chrysant brengt reststromen en teeltafval van kostenpost naar opbrengst

In 2020 is SIGN gestart met het innovatieprogramma Circulaire Tuinbouw 2020-2025. Dit open innovatieprogramma stimuleert circulair ondernemerschap, de ontwikkeling van nieuwe ketens en het organiseren van experimenteerruimte en markt. Uiteraard is er een belangrijke rol weggelegd voor teeltbedrijven. Waarom pakken zij de handschoen op? Deelnemer van het eerste uur is Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant uit Hoek van Holland.

Lees hier meer over het innovatieprogramma Circulaire Tuinbouw 2020-2025.

Waarom?
“Chrysant is een van de gewassen met potentie als het gaat om de reststromen van het gewas. Wij zijn al snel nadrukkelijk op zoek gegaan naar de mogelijkheden, zelfs voor toepassing op ons eigen bedrijf. In groenten lopen er al langer projecten in het verwaarden van reststromen. Het materiaal komt echter in een aantal grote pieken beschikbaar. Daardoor verplaatste de interesse zich ook naar de sierteelt, waar de reststromen weliswaar kleiner zijn, maar wel regelmatig. Wij hebben dagelijks gewasresten beschikbaar. Dat was het uitgangspunt voor de volgende stap: het persen van de gewasresten om te ontdekken welke toepassingen mogelijk zijn voor vezels en perssap. We hebben daar papier van gemaakt, maar nog zonder doel. Wellicht dat onze hoezen, dozen of visitekaartjes wordt gemaakt uit eigen teeltafval. Afval moet geen kostenpost meer zijn, maar wat opleveren.”

Wat?
“SIGN keek ook naar toepassingen van vezels in de bouw, zoals panelen voor interieurbouw. Dat bracht mij op een heel ander idee waar je letterlijk en figuurlijk op kunt voortbouwen. Door chrysantenvezels te steriliseren en te enten met mycelium van een paddenstoel ontstaan natuurlijke bouwblokken met bijzondere eigenschappen. Wij hebben recent een nieuwe bosmachine aangeschaft en wilden die ruimte, vanwege verbetering van de arbeidsomstandigheden, afschermen met een tussenwand. Hoe mooi is het dat je die wand kunt maken uit eigen reststromen. De vezels van de chrysant blijken een prima groeimedium van het mycelium. Ga maar na, het materiaal is licht, sterk, brandveilig en geluidswerend. Het eindresultaat is te vergelijken met de bekende plafond-vezelplaten, ik ben daar erg enthousiast over. De kozijnen voor de wand worden uiteraard ook vervaardigd uit plantaardige reststromen. Een complete wand door hergebruik, maar ook visueel aantrekkelijk; dat is een mooie uitdaging.”

Wat nu?
“De eerste blokken zijn op ons bedrijf gemaakt. Het is een natuurlijk proces, dat nieuw leven geeft aan afvalstoffen. De blokken ‘groeien’ in houten bekistingen en krijgen een golfvorm, waardoor er ook een golvende geluidswand ontstaat. We zijn de blokken vervolgens gaan testen op kwaliteit. Bouwen volgens de denkwijze van Lego was de volgende stap. Middels stokken van een centimeter doorsnede werden de blokken op elkaar verankerd. Ik word hier erg enthousiast van. Het is nu nog een investering, maar brengt ons wel dichter bij het moment dat reststromen echt waarde krijgen.”

In het voorjaar van 2020 werd op initiatief van VARTA in opdracht van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), Greenport West Holland en financiers een verkenning uitgevoerd naar achttien hoogwaardige alternatieven voor bloemen. De chrysantenstengels van Beyond Chrysant zijn een voorbeeld van de verwerking van reststromen uit de tuinbouw en akkerbouw tot nieuwe producten.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024