Campagne om weerbaarheid tegen criminaliteit in buitengebied te vergroten

De komende weken krijgt ondermijnde criminaliteit in het buiten- en kassengebied veel aandacht van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Krimpenerwaard, Midden-Delfland, Nieuwkoop, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Zoeterwoude en Zuidplas. Uit eerdere onderzoeken van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Den Haag blijkt dat drugscriminaliteit in het buitengebied mogelijk ook in deze regio speelt.

Door verschillende acties willen de gemeenten en de politie in het agrarisch buitengebied en de (glas)tuinbouw ondermijnende criminaliteit effectief aanpakken en de kwetsbaarheid van boeren en tuinders voor criminele invloeden verminderen.

Anonimiteit
Bij ondermijning maken criminelen misbruik van gewone mensen, bedrijven en diensten voor hun illegale activiteiten. Ze huren bijvoorbeeld een leegstaande kas of een loods om daar vervolgens hennep in te kweken of om er een drugslab in te maken. Of denk aan de smokkel van drugs, wapens en vluchtelingen. De anonimiteit van het buitengebied maakt ook voor criminelen aantrekkelijk. Wat deze activiteiten met elkaar gemeen hebben, is dat ze een gevaar zijn voor de samenleving. Daarom is het belangrijk om deze vorm van criminaliteit te bestrijden.

Verdacht
Met een social media-campagne, die begin deze maand gelanceerd werd, richten de gemeenten en politie zich de komende weken op de werkgevers, werknemers en bewoners in en bij het kassengebied. Het is belangrijk dat mensen weten wat ze moeten doen als ze iets verdachts zien of merken. Verbruikt een huurder bijvoorbeeld overmatig veel stroom of water, dan kan dat duiden op hennepteelt. Een kenmerkende anijslucht komt vaak van een drugslab. En transportactiviteiten op vreemde tijden kunnen ook een signaal zijn van ondermijnende criminaliteit.”

Puzzelstukje
Richard is bij de politie in het Westland gekoppeld aan het onderwerp ondermijning. Hij legt uit wat je moet doen als je de signalen herkent en geeft tips voor wie criminelen buiten de deur wil houden bij het verhuren van een leegstaande loods, schuur of kas.In alle gevallen is het belangrijk om een melding te doen. Dat kan bij de politie en de gemeente of volledig anoniem via M. Meld Misdaad Anoniem. Meld ook een ‘niet-pluis-gevoel’,’’ roept Richard op. “Gevoelsmatig merk je vaak al: hier klopt iets niet. Een melding kan altijd aanleiding zijn voor een strafrechtelijk onderzoek en soms is het net het ontbrekende puzzelstukje. Weet of denkt iemand dat er ergens iets strafbaars gebeurt, dan mag diegene ook altijd bij het politiebureau binnenlopen tijdens de openingstijden. We bespreken dan uiteraard eerst met elkaar de mogelijke vervolgstappen voordat we in actie komen.”

Verhuren
Uit een flitspeiling op sociale media blijkt dat ongeveer 9% van alle mensen die wonen of werken in het buitengebied wel eens is benaderd voor het verhuren van een loods, schuur of kas. In 55% van de gevallen vertrouwden zij de potentiële huurder niet. Toch kan het verleidelijk zijn om op zo’n aanbod in te gaan. Criminelen zijn vaak bereid om een hoge huurprijs te betalen in contanten, maar de verhuurder is altijd juridisch aansprakelijk voor wat er in zijn/ haar pand of kassencomplex gebeurt. En gaat er iets mis, bijvoorbeeld als een drugspartij niet geleverd wordt, dan bestaat de kans dat de verhuurder wordt meegezogen in het criminele circuit en bijvoorbeeld te maken krijgt met geweld of afpersing.

Legitimatiebewijs
Gemeenten en politie willen voorkomen dat tuinders en andere ondernemers met vastgoed in zo’n benarde positie komen. Ze waarschuwen voor de gevaren en geven tips. “We informeren verhuurders bijvoorbeeld met een checklist waarmee een betrouwbare huurder gevonden kan worden. Zet u een lege kas, loods of schuur te huur in een advertentie? Maak daarin dan direct duidelijk dat u een kopie van het legitimatiebewijs van de huurder en van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel vraagt. En stel altijd een huurovereenkomst op en laat die (rechtsgeldig) ondertekenen. Heeft u al een huurder? Dan is het belangrijk om regelmatig op de locatie binnen en buiten te kijken. Zijn er andere sloten op het pand gezet, zijn ramen afgedekt of extra camera’s geplaatst? Dan is de kans groot dat er iets mis is.”
Wordt u benaderd voor de huur van een kas of loods? En vertrouwt u dat niet? Ook dit kunt u melden bij de politie. “Noteer bijvoorbeeld het kenteken en telefoonnummer van de geïnteresseerde huurder. Hiermee kunnen we verdachte personen traceren”, legt Richard uit. “De belangrijkste tip: U kunt maar één keer nee zeggen, dus denk goed na aan wie u uw pand verhuurt.”

Melden
Wil iemand uw schuur of kas huren en vertrouwt u het niet? Of ziet u andere verdachte zaken? Meld dit dan bij de politie via de wijkagent of door te bellen naar 0900- 8844. U kunt verdachte situaties ook anoniem melden bij M. Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl. Vergeet niet om te beschrijven hoe deze personen eruitzien en let bijvoorbeeld op het kenteken van de auto. Bij spoed? Twijfel niet en bel 112.

Hans van Geest

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024