CollegeTour verrast Amsterdamse techniekstudenten met mogelijkheden glastuinbouw

Ruim zeventig studenten van de techniekopleidingen van het MBO Westpoort College uit Amsterdam bezochten donderdag 31 augustus twee glastuinbouwbedrijven en een technisch toeleverancier van de glastuinbouw. Hiervoor zetten HilverdaFlorist uit De Kwakel, Bunnik Bromelia uit Kudelstaart en Bosman van Zaal uit Aalsmeer hun deuren open. De bezoeken zijn onderdeel van het project ‘CollegeTour’ met als doel om meer technisch talent te interesseren voor de glastuinbouwsector. CollegeTour is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West.

32% positief over carrièremogelijkheden
“Dit is mijn eerste keer in een kas, ik wist niet dat er zoveel techniek komt kijken bij het telen van groenten, bloemen en planten.” Dat is slechts een van de reacties van de eerstejaars studenten Mechatronica, Verspaning & Constructie op het programma van CollegeTour. De bedrijfsbezoeken gaven de studenten in de ochtend een verrassend kijkje in de wereld van de glastuinbouw, aan de hand van rondleidingen, presentaties en kleine opdrachten. Waar bij vertrek van school vanochtend nog slechts 4% misschien een carrière in de glastuinbouw zou overwegen, gaf aan het einde van de dag maar liefst 32% van de studenten aan (zeer) positief te zijn over een stage of baan in de glastuinbouw.

Wethouder Aalsmeer ook aanwezig
Wethouder Onderwijs Bart Kabout van gemeente Aalsmeer ontmoette de studenten tijdens hun bezoek aan Bunnik Plants. Ook hij is erg enthousiast over dit initiatief. “Onbekend maakt onbemind”, zegt Bart Kabout. “Studenten de mogelijkheden van het werken in de tuinbouwsector laten zien, vinden wij als gemeentebestuur van Aalsmeer belangrijk. De jongeren laat je met dit soort bezoeken ervaren dat de tuinbouw mooie innovaties op het gebied van techniek en duurzaamheid biedt. En dat een carrière in de tuinbouw vooral dynamisch en uitdagend kan zijn.”

Bijdragen aan wereldwijd geluk
Gedurende het zojuist gestarte schooljaar krijgen de studenten nog diverse presentaties in de klas, werken ze aan een opdracht en brengen zij in juni 2024 een bezoek aan de internationale tuinbouwvakbeurs GreenTech in RAI Amsterdam. Zij nemen daar deel aan Horti Talent Day.
“Er is talent nodig in techniek, robotisering, circulaire economie, marketing, HR, business management, milieu en voedselgenetica”, licht Jacco Vooijs, voorzitter van de regio’s Aalsmeer, Noord-Holland Noord en Westland bij Glastuinbouw Nederland, toe. “We zien een trend dat jongeren ‘later als ze groot zijn’ willen bijdragen aan maatschappelijke thema’s, zoals gezondheid, welbevinden en geluk voor hun medemens. Onze sector voorziet hier rijkelijk in, want wij leveren met onze producten elke dag een geweldige bijdrage aan het welzijn van mens en maatschappij. In onze sector kun je de komende decennia écht een steentje bijdragen. Dat laten we in totaal zo’n vierhonderd studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien.”

CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West de handen ineen. Bedrijven en onderwijsinstellingen die ook willen meedoen kunnen geheel vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden via collegetour@spam-protectglastuinbouwnederland.nl.

 

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024