Compensatieregeling Brexit-fonds per 1 november open

De compensatieregeling voor bedrijven die schade (gaan) leiden als gevolg van de Brexit wordt per 1 november opengesteld. Het gaat om de regeling Brexit Adjustment Reserve (BAR), die uit twee delen bestaat. De regelingen zijn bedoeld voor ondernemers die exporteren van en/of importeren naar het Verenigd Koninkrijk, of producten door het VK vervoeren.

De BAR-regeling bestaat uit twee delen:
 Tegemoetkoming gemaakte kosten
Open voor aanvragen van 1 november 2022 09.00 uur tot en met 31 maart 2023 17:00 uur.
– Tegemoetkoming nog te maken kosten
Open voor aanvragen van 1 november 2022 9:00 uur tot en met 13 december 2022 17:00 uur.

De BAR-regeling is bedoeld voor ondernemers die extra kosten hebben gemaakt door de Brexit. Het gaat daarbij niet om omzetverlies, maar bijvoorbeeld om extra kosten zoals tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel. Check via de online regelhulp of u in aanmerking komt voor de regelingen.
De BAR is een Europese subsidieregeling. LTO Nederland heeft zich er in Brussel voor ingezet dat de land- en tuinbouw er ook gebruik van kan maken. Meer informatie is te vinden via de RVO: www.rvo.nl/bar.

Er is ook een Brexit-fonds dat ondernemers kan helpen alternatieve markten te ontwikkelen als alternatief voor de Britse markt. Zie: EU-Handelsprogramma: vergroot uw exportkennis en internationale netwerk.

Klaas Johan Osinga (LTO Nederland)

Glastuinbouw Nederland - © 2024