CV- en vacaturebank Seasonalwork.NL ook succesvol voor glastuinbouw

Met het voorjaar in aantocht zijn glastuinbouwondernemers op zoek naar veel seizoenswerkers. Samen met LTO Arbeidskracht wil Glastuinbouw Nederland glastuinders ontzorgen bij de zoektocht naar goede en gemotiveerde seizoenswerkers. Met Seasonalwork.NL wordt een platform geboden om vraag en aanbod te matchen.

Glastuinders gaan de komende maanden op zoek naar nieuwe internationale werknemers. Vanwege de energiecrisis hebben veel ondernemers de ingrijpende beslissing moeten nemen om afscheid te nemen van medewerkers in alle lagen van de organisatie. De vraag naar nieuwe medewerkers zal dit jaar groter dan ooit zijn. "En dat terwijl er al jaren een structureel tekort is aan werknemers voor zowel jaarrond werk als de seizoenspieken", zegt Jacqueline Kroon, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland.

Vind medewerkers met Seasonalwork.NL
Om aan de zorgen van glastuinbouwondernemers tegemoet te komen hebben Glastuinbouw Nederland en LTO Arbeidskracht de handen in elkaar geslagen. Zij willen de betrokken bedrijven gezamenlijk helpen met het vinden van personeel via het platform Seasonalwork.NL, dat vraag en aanbod bij elkaar brengt.

  • Op dit platform kunnen Nederlandse agrarische werkgevers vacatures plaatsen, die in het Engels, Pools, Roemeens en Oekraïens worden vertaald.
  • Daarnaast biedt het een database met de CV’s van circa 3.500 geïnteresseerden in (tijdelijk) werk in de agrarische sector uit alle EU-landen. "Na een succesvol matchingsproces treedt een kandidaat in de meeste gevallen rechtstreeks in dienst bij het betreffende bedrijf", legt Yvonne van de Ven, manager LTO Arbeidskracht, uit.

EURES: het Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling
"Het platform Seasonalwork.NL is één van de kanalen waarmee glastuinbouwbedrijven nieuwe internationale werknemers kunnen vinden", zegt Kroon. Van de Ven vertelt dat LTO Arbeidskracht ook samenwerkt met EURES, het Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling.

Het is voor ons én EURES belangrijk dat zij onze sector niet alleen beter te leren kennen, maar er ook een goede indruk van krijgen. Daarom brengen op 15, 16 en 17 maart EURES-consulenten een bezoek aan Nederland om meer te weten te komen over de agrarische sector en in het bijzonder de glastuinbouwsector. "Op 16 maart praten we hen bij over de ontwikkelingen en activiteiten van Seasonalwork.NL", zegt Van de Ven. "En wij leggen hen uit wat wij doen op het gebied van goed werkgeverschap, fair mobility en duurzame inzetbaarheid van internationale werknemers", vult Kroon aan. In de middag brengt het gezelschap een bedrijfsbezoek aan een glastuinbouwbedrijf in Haaren, dat al geruime tijd naar tevredenheid gebruik maakt van Seasonalwork.NL.

Ons verhaal is uniek
Tijdens de kennismaking kunnen de EURES-consulenten:

  • proeven van de kansen die er in de glastuinbouwsector liggen;
  • bestaande beelden over het werken in de kas en de inzetbaarheid van internationale werknemers bijstellen en doorbreken;
  • inzicht krijgen in het brede scala aan functies binnen de glastuinbouw in productie, techniek, ict, marketing, sales of logistiek en als leidinggevende;
  • op de hoogte raken van de niveaus (mbo, hbo & universitair) van de functies en de opleidingsmogelijkheden;
  • maar vooral: met eigen ogen zien hoe mooi de sector is.

"Het verhaal over de Nederlandse glastuinbouw is uniek: we zorgen voor gezond, vers en duurzaam geproduceerd voedsel en dragen via bloemen en planten bij aan de gezondheid en geluk van de samenleving", zegt Kroon. Het is cruciaal dat de consulenten van EURES dat verhaal goed kunnen overbrengen aan internationale werknemers, omdat zij de potentiële werkzoekenden kennen en hen kunnen interesseren voor de glastuinbouw. "Daarvoor moeten ze een goed beeld hebben van de kansen in de sector en van de basiseisen waar kandidaten aan moeten voldoen."

Van de Ven vindt het een belangrijk signaal dat de twee LTO-organisaties gaan samenwerken om de zorgen onder de leden van Glastuinbouw Nederland te verlichten. "Met Seasonalwork.NL hebben wij een geweldige tool om vraag en aanbod te matchen en die willen we in de glastuinbouw graag sterker onder de aandacht brengen."

De Peelkroon BV in America is tevreden over Seasonalwork.NL
Karlijn van Enckevort-van den Hurk is samen met haar man Rob eigenaar van aardbeienkwekerij De Peelkroon BV in America. In 2022 hadden zij van maart tot half november medewerkers nodig voor het plukken van aardbeien en het poten van nieuwe aardbeienplanten. "We bouwen op tot zo’n 50 tijdelijke medewerkers in april, mei en juni. Daarna loopt onze behoefte aan arbeidskrachten af en zijn er ook altijd medewerkers die weer naar huis toe willen", legt de kweker uit. Rondvragen bij collegabedrijven bracht haar op het idee om via Seasonalwork.NL op zoek te gaan naar arbeidskrachten.

"We hebben in de CV-database gekeken, maar zelf ook een vacature geplaatst. Daarbij hebben we duidelijk aangegeven wat we van medewerkers verwachten en wat we te bieden hebben." Van Enckevort legt uit dat ze bijvoorbeeld aangeven op welke afstand winkels te vinden zijn en dat de huisvesting op maximaal zes kilometer van de werklocatie ligt. "We kunnen voor alle medewerkers, indien nodig, fietsen beschikbaar stellen. Maar dan moeten ze natuurlijk wel kunnen fietsen!" Naar haar idee leidt het schetsen van een duidelijk beeld tot een betere match en tevredener medewerkers.

De Peelkroon BV werkte altijd al veel met Poolse en Roemeense medewerkers en die hebben ze vorig jaar ook kunnen werven via Seasonalwork.NL. Maar om aan voldoende mensen te komen, hebben ze ook werknemers van andere nationaliteiten in dienst genomen, zoals Grieken. Dat maakte het communiceren wel wat ingewikkelder, maar de meeste mensen spraken volgens de kweker wel een beetje Engels. "Veel van onze tijdelijke medewerkers hebben het hier zo naar hun zin dat ze vragen of ze terug mogen komen", zegt van Enckevort. "Daar zijn we heel blij mee, want zonder goede werknemers kunnen wij niets."

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024