Cyberweerbaarheidscentrum Greenport gelanceerd; Samenwerken aan digitaal veilig glastuinbouwcluster

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport is gestart. Dit initiatief van tien organisaties, waaronder Glastuinbouw Nederland, zet zich in voor een digitaal veilig tuinbouwcluster. Vanaf vandaag, vrijdag 7 oktober, kunnen bedrijven uit de sector, zoals productiebedrijven, veredelaars, handel en toelevering zich als deelnemer bij dit Cyberweerbaarheidscentrum aansluiten. Zij krijgen vervolgens hulp bij het verbeteren van hun cyberveiligheid, onder meer door advies, hulp van cybersecurityexperts en dreigingsinformatie.

Door toenemende digitalisering van de tuinbouw en de opkomst van Internet of Things krijgen steeds meer ondernemers binnen het tuinbouwcluster te maken met cyberincidenten. De gevolgen hiervan voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk, tot de uitval van faciliteiten waardoor de continuïteit van de onderneming in gevaar komt. Door de ingewikkelde ketenafhankelijkheid van het glastuinbouwcluster (toelevering, teelt, handel) heeft de gehele sector er last van als ketenpartners niet kunnen leveren door een cyberincident.
Glastuinbouw Nederland zet zich in voor een digitaal veilige sector en is daarom een van de initiatiefnemers van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport. Samen met andere bedrijven en organisaties wordt de ‘Coalition of the doing’ gevormd. Glastuinbouw Nederland heeft voorzitter Adri Bom-Lemstra haar handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst gezet.

Vergroten digitale veiligheid
Het startschot voor het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport was op vrijdagochtend 7 oktober op de HSD Campus in Den Haag. Tijdens de kick-off werd www.cwgreenport.nl gelanceerd. Dit platform is de plek waar aangesloten bedrijven informatie kunnen vinden over het vergroten van hun digitale veiligheid, onder meer door raad en praktisch advies, actuele en relevante (dreigings)informatie, het vergroten van bewustwording over digitale veiligheid en het faciliteren van kennisdeling en netwerken. Aansluitend konden aanwezigen direct ervaring op doen met een cybercrisis. Tijdens een speciale cybercrisisoefening kregen de deelnemers inzicht in de verschillende aspecten die komen kijken bij een dergelijke crisis en hoe zij zich daar het beste op kunnen voorbereiden.

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport is een initiatief van Delphy, Dutch Fresh Port, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Greenport West-Holland, GroentenFruit Huis, Hoogendoorn Automatisering, Interpolis-Achmea, Security Delta (HSD), het Digital Trust Center, de Haagse Hogeschool en de Provincie Zuid-Holland.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024