De nieuwe pensioenregels: feit of fictie?

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst Pensioenen ingegaan. Werkgevers- en werknemersorganisaties werken de nieuwe regels in detail uit. Bij BPL Pensioen gaan de nieuwe pensioenregels vanaf 1 januari 2027 in. In de media zien we misverstanden en onduidelijkheden over die nieuwe regels. Wat is feit en wat is fictie?

De nieuwe pensioenregels gelden voor iedereen – feit.
De overstap op de nieuwe pensioenregels geldt voor iedereen. Voor mensen die nu pensioen opbouwen. Voor mensen die dat in het verleden hebben gedaan. En voor mensen die nu pensioen van ons krijgen.

De hoogte van het pensioen is straks niet meer gegarandeerd – feit.
Maar eigenlijk is dat nu ook al zo. Nu laten wij de hoogte van het te verwachten pensioen zien. Door de rekenregels die gebruikt worden, blijken die beloftes lastig waar te maken. En geven ze een oneerlijk beeld van de toekomst. Straks worden er geen toezeggingen meer gedaan over de hoogte van het te bereiken pensioen. Voortaan wordt er een inschatting gemaakt.

Iedereen bouwt pensioen op voor zichzelf. Dat betekent ook dat ‘mijn pot’ leeg kan raken – fictie.
Net als nu krijgt iedereen die bij ons pensioen opbouwt een levenslang pensioen van ons. Dat betekent dat het niet uitmaakt hoe oud iemand wordt. Een pensioen krijgt iemand zolang hij of zij leeft.

Met de nieuwe pensioenregels worden de pensioenen eerder verhoogd – feit.
Een verhoging is niet meer, zoals nu, afhankelijk van de dekkingsgraad en inflatiecijfers van het CBS, maar alleen van beleggingsopbrengsten. Dus als we winst maken, kunnen de pensioenen eerder verhoogd worden. Geen winst, is geen verhoging. Om een verlaging van de al ingegane pensioenen te voorkomen, vullen we een reserve aan. Die reserve vullen we uit goede beleggingsopbrengsten

Bron: BPL Pensioen

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024