‘De sector heeft een medicijnkast nodig om de gaten in IPM te dichten’

“Een nieuw stelsel Groene Gewasbescherming Glastuinbouw is geen luxe, maar noodzaak voor verdere verduurzaming en vergroening.” LTO Glaskracht voorzitter Sjaak van der Tak gaf tijdens het PlantgezondheidEvent op donderdag 8 maart zijn visie op het toelatingssysteem in Nederland en Europa. “Plantgezondheid is prioriteit nummer 1 binnen LTO Glaskracht en ik zal dit duidelijk onder de aandacht brengen bij minister Schouten.

Het is de negende keer dat het PlantgezondheidsEvent door LTO Glaskracht Nederland en Wageningen University & Research, businessunit Glastuinbouw werd gehouden. Gezonde planten in de breedste zin van het woord stonden centraal tijdens dit event.

“Het unieke, ver doorontwikkelde Integrated Pest Management (IPM)-systeem in de Nederlandse glastuinbouw mag niet verder in de knel te komen door bureaucratie en ongelijk speelveld”, gaf Van der Tak aan. Demonstratief opende hij het event met een glas melk als voorbeeld dat wij als sector zelfs voor het gebruik van melk om mesjes schoon te maken een dure toelating moeten aanvragen. “De sector ontwikkelt zich sterk in IPM en heeft een medicijnkast nodig om de gaten in IPM te dichten.”

Beleidsspecialist Plantgezondheid Helma Verberkt van LTO Glaskracht Nederland lichtte vervolgens de inrichting van het nieuwe thema ‘Duurzame Plantaardige Productie’ binnen de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal toe. Door extra financiering vanuit de Stichting Programmafonds Glastuinbouw, gewascoöperaties en industrie, aangevuld met subsidie vanuit het ministerie van LNV, staat er een stevig onderzoekprogramma ‘Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid’. De call voor nieuwe projectindicaties staat momenteel weer open. LTO Glaskracht Nederland zet hier weer sterk op in.

Bodemleven
Martijn Bezemer, senior onderzoeker bij NIOO en hoogleraar Plant-microbe-insect interacties bij Universiteit Leiden, vertelde over het leven in bodem en substraat op de weerbaarheid van de plant. “Insecten doen het slechter op planten met bodemorganismen. Kennis over het bodemvoedselweb en hoe wij dit kunnen beïnvloeden kan ons verder helpen in weerbaar telen”, aldus Bezemer.

Na het plenaire gedeelte zijn de bezoekers in korte posterpresentaties en interactieve workshops bijgepraat over de recente onderzoeksresultaten voor verdere verduurzaming van een Verantwoorde Glastuinbouw. Ook was er vanuit Plantum inbreng op het gebied van resistentie veredeling en werd een doorkijk gegeven in de medicijnkast van de toekomst gevuld met innovaties, waaronder RNAi technologie.

Bekijk hier een video event impressie van de dag

Glastuinbouw Nederland - © 2024