Definitieve premies WW 2020 eindelijk bekend

De premies, die eerder als indicatieve premies naar buiten zijn gebracht, zijn definitief geworden. De premies voor onbepaalde tijd – vast contract - worden in totaal 1,24% goedkoper, voor bepaalde tijd – tijdelijk contract – worden ze 1,76% duurder.

De nieuwe premies zijn onderdeel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), waarvan de essentie is om het aandeel flexwerk terug te dringen. Het middel waar minister Koolmees van Sociale Zaken voor kiest is enerzijds het duurder maken van flexarbeid en anderzijds vaste dienstverbanden goedkoper maken en die keuze met minder financiële risico’s voor de ondernemers te omkleden.

Onredelijk
Uit de berekeningen die Glastuinbouw Nederland, samen met LTO Nederland en NFO, eerder dit jaar heeft laten maken, bleek al dat glastuinbouwondernemers die gebruik maken van flexarbeid door deze wet tot 7% meer loonkosten voor de kiezen krijgen. Het is onredelijk dat in sectoren met seizoenswerk, ondanks dat er geen werk is, ondernemers vaste dienstverbanden moeten gaan aanbieden. Dat is economisch niet verantwoord, zo luidt het standpunt van Glastuinbouw Nederland. Onderstaand de eerdere berichtgeving over dit onderwerp.

In gesprek
Als een van de sociale partners is Glastuinbouw Nederland nog met minister Koolmees in gesprek om seizoensarbeid onder de lage WW-premie te brengen.
Klik hier voor de complete informatie van Salarisnet.

Glastuinbouw Nederland - © 2024