Discussie over verstedelijking Oostland

Tijdens het Metropolitaan Debat op 15 juni is het MIRT Onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag gepresenteerd. De belangen van de tuinbouwsector spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeenten Rotterdam en Den Haag en provincie Zuid-Holland zijn opdrachtgevers van deze studie. Het definitieve rapport wordt in de loop van juli verwacht.

Het onderzoek zal in bredere samenhang analyseren, welke maatregelen effectief zijn om de bereikbaarheid van de metropoolregio te verbeteren. Bereikbaarheid is daarbij geen doel op zich, maar een middel om een reeks grotere ambities te halen, namelijk: versterken van de economie, zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving, vergroten van kansen voor mensen en het vergroten van de aantrekkelijkheid van het vervoerssysteem.

In totaal zullen zo’n 220.000 woningen gerealiseerd moeten worden in de regio. Daarvoor wordt niet alleen naar de steden Den Haag en Rotterdam gekeken, maar naar de hele regio. Zo is discussie over in het gebied tussen Zoetermeer, Delft en Lansingerland. De belangen van de tuinbouwsector moeten in deze nog worden afgewogen. Ook is terughoudendheid met verstedelijking geboden om logistieke bereikbaarheid van Westland Greenport niet te dwarsbomen.

Komende herfst is er een overleg met de minister over het MIRT. Het definitieve rapport MIRT onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag wordt in de loop van juli verwacht.

Hier vindt u meer informatie over dit onderwerp. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024