Earth Hour: op 26 maart vanaf 20.30 uur gaat landelijk het licht uit

Op 26 maart organiseert het Wereld Natuurfonds weer Earth Hour (zie www.wnf.nl). Een actie waarbij wordt opgeroepen om vanaf 20.30 uur een uur het licht uit te doen. Wereldwijd doen er allerlei steden en organisaties aan mee en elk jaar wordt er meer gehoor gegeven aan de oproep.

Earth Hour valt in de donkerperiode, dus in de glastuinbouw is op dat moment de belichting al uit, of zijn de schermdoeken (nagenoeg) volledig gesloten. Earth Hour benutten om positief onder de aandacht te komen is dus lastig, want voor de glastuinbouw is dit ‘business as usual’. Je kan nog denken aan het uitzetten van cyclische belichting of de verlichting rondom het bedrijfsgebouw, maar zeker dat laatste zal weinig burgers opvallen.

Calamiteit
Het risico op negatieve publiciteit is daarentegen groot. Lichtemissie door een open schermdoek, bijvoorbeeld omdat vanwege het onderhoud het doek handmatig is geopend en de schakelaar niet is teruggezet op automatisch, valt tijdens een actie als Earth Hour extra op. Controleer voor zaterdag dus de instellingen van doeken en lampen en loop eens om de kas heen om te zien of doeken nog steeds goed sluiten. Mocht het om een of andere reden toch mis gaan, meld het dan zo spoedig mogelijk bij de milieudienst als calamiteit, zodat vragen van burgers goed beantwoord kunnen worden.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024