Gewasbijeenkomst Cyclaam 2023: promotiecampagne met 3 jaar verlengd

De jaarlijkse gewasbijeenkomst Cyclaam vond op vrijdag 1 december plaats bij Royal FloraHolland. Dit jaar stonden er 2 belangrijke zaken op de agenda van de gewasbijeenkomst. Naast de prijsuitreiking plaats van de benchmark was ook de stemming voor verlenging van de promotiecampagne. De gewasbijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd door de landelijke commissie Cyclaam en Royal FloraHolland

Net zoals afgelopen jaren stond de Garden Cyclaam centraal in de benchmark. Negentien telers hebben hun mini, midi en grootbloemige cyclamen ingezonden om de kwaliteit, houdbaarheid en verschillen in bloeiprestaties ten opzichte van hun collega’s te testen. De test vond net als vorig jaar plaats bij de buitenruimte voor onderzoek van het Post Harvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland. De deelnemers ontvangen een persoonlijk onderzoeksverslag met bloeiprestaties en foto’s van hun inzending.

Gezondheid en Geluk
Jasper van Diemen, netwerkcoördinator Eenjarige zomerbloeiers, gaf  een toelichting op de Toolkit Gezondheid en Geluk, deze toolkit is een aantal maanden geleden geïntroduceerd door Glastuinbouw Nederland. Deze toolkit geeft kwekers handvatten om het verhaal van de glastuinbouw nog beter te kunnen vertellen aan de samenleving.

Stemming
De afgelopen dre jaar heeft de promotiecampagne van de cyclaam gelopen. Deze promotiecampagne loopt dit jaar af en zal moeten worden verlengd door een officiële stemming. De eerste stemming (drie jaar geleden) vond plaats via een online bijeenkomst vanwege de coronamaatregelen.

Voordat de stemming plaatsvond gaf Vivien Zweekhorst projectleider van Royal FloraHolland een terugblik op de afgelopen drie jaar. Er is in oktober een een meting gedaan door Royal FloraHolland om de resultaten van de afgelopen drie jaar meetbaar te kunnen meten. Deze meting heeft plaatsgevonden bij een representatieve groep consumenten die vaker planten kopen. De resultaten werden toegelicht door Josephine Klapwijk van RFH. Hierbij was goed zichtbaar dat de cyclaam voor buiten meer bekendheid had gekregen de afgelopen drie jaar.

Nadat Peter Rodenrijs de afzetcijfers had toegelicht vond de stemming plaats. De stemming had als resultaat dat 85% van de stemmers voor verlenging van de promotieactiviteiten heeft gestemd. Dit betekent dat de promotiecampagne verlengd wordt tot 31-12-2026.

Winnaars
De winnaars van de benchmark 2023 zijn Ten Have Plant, Kwekerij Apartus en firma C&M Kester. Ten Have Plant heeft met 121 punten gewonnen met hun inzending Super Serie Picasso in de categorie mini. De nummer twee is KQ plants met Super Serie Carino, met 120 punten. En de derde plaats is voor kwekerij Bergcamp met de Carino Fuji mix, met 113 punten.

In de categorie midi sleepte Kwekerij Apartus de eerste prijs binnen met hun inzending Super Serie Allure met 115 punten. Kwekerij de Rijke is tweede geworden met de Super Serie Macro met 112 punten. En als derde in de categorie midi is P. Mostert Plantenkwekerij met Indiaka geëindigd met 106 punten.

En in de categorie Grootbloemig is op de eerste plaats de Firma C&M Kester geëindigd met de Super Serie XL met 110 punten. Als tweede in deze categorie is Jan van der Knaap geëindigd met Super Serie Fusion Neon Pink met 86 punten.

De benchmark is een initiatief van de landelijke commissie Cyclaam van Glastuinbouw Nederland en de deelnemende veredelaars.

Jasper van Diemen

Glastuinbouw Nederland - © 2024