Glastuinbouw in de media: Jesse Schevel bij NPO Radio 1 over EU-verkiezingen

Zondag 12 mei was Jesse Schevel, specialist Public, Government & International Affairs van Glastuinbouw Nederland te horen in ‘Dijkstra & Evenblij Ter Plekke’ op NPO Radio 1. Het BNNVARA-programma besteedde aandacht aan het EU-Plantdebat dat op dinsdag 13 mei in Aalsmeer wordt georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en Plantum.

Beluister het fragment van ‘Dijkstra & Evenblij Ter Plekke’ via deze link. Het fragment begint vanaf 7:00 minuut.

In het programma, dat vanaf locatie werd uitgezonden vanuit Roelofarendsveen, waren naast Jesse Schevel twee kandidaat-Europarlementariërs te gast: Anna Strolenberg (Volt) en Klaas-Jan de Ruiter (BBB). Er werd onder meer gesproken over de export van bloemen en planten, de energietransitie, gewasbescherming en de inzet van arbeidsmigranten.

Schevel benadrukte dat 80 tot 90% van alle overheidsbeleid waarmee glastuinbouwondernemers te maken hebben, grotendeels in Brussel wordt bepaald. “Ook veel wet- en regelgeving voor de handel in bloemen, planten, groenten en fruit wordt door de EU gemaakt.”

Energietransitie
In het programma maakte Schevel het belang duidelijk van bloemen en planten voor de vergroening van Europa. Ook legde hij uit dat de Nederlandse glastuinbouw volop bezig is met de energietransitie, maar dat er voor Europa een rol is weggelegd om te zorgen voor uitbreiding van de daarvoor benodigde infrastructuur. “Het elektra- en warmtenet schiet enorm te kort, dat is de grootste bottleneck om ons doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn, te halen.”

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024