Glastuinbouw in de media: Rozenteler Porta Nova bij Omroep West over Valentijnsdag

Dinsdag 13 februari was marketingmanager Paul Poelstra van rozenteeltbedrijf Porta Nova te zien bij Omroep West. Vlak voor Valentijnsdag kwamen hij en collega Wessel van Zwet in het tv-programma West Vandaag aan het woord over de duurzaam geteelde rozen van de in Waddinxveen gevestigde kwekerij.

Bekijk de uitzending van Omroep West via deze link. Het fragment over Porta Nova begint vanaf 6:36 minuut.

In de uitzending vertelt Poelstra dat Porta Nova jaarlijks zo’n 17 miljoen rozen teelt. Ziekten en plagen in de bloemen worden biologisch aangepakt. Als voorbeeld noemt collega Van Zwet trips, een insect dat schade toebrengt aan de bloemknoppen. Deze plaag wordt bestreden door chrisopa in te zetten, “een soort kleine krokodil”.

Wie iemand op een bos rozen trakteert, weet dat er een instant geluksmoment gaat plaatsvinden. “Dat bezorgt die persoon een ‘wow-moment’, aldus Poelstra. “Het is dan ook wel zo fijn als je weet dat wat je aan je geliefde geeft, ook duurzaam is gekweekt.”

Op straat deelde Omroep West rozen uit met de vraag aan wie men de roos zou willen geven. Ook werd voorbijgangers gevraagd of men het belangrijk vindt dat rozen duurzaam gekweekt zijn. De een bleek dat wel van belang te vinden (“goed voor het milieu”), de ander niet.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024