Glastuinbouw Nederland in de media: Adri Bom-Lemstra bij Nieuwsuur

Drie milieuorganisaties presenteerde vorig weekend een rapport over fossiele subsidies in Nederland. Daarin berekenden ze dat de glastuinbouw jaarlijks € 1,28 miljard subsidie krijgt op aardgasgebruik. In 2022 was dat bedrag € 200 miljoen lager. Het rapport in het algemeen en de cijfers voor de glastuinbouw in het bijzonder waren aanleiding voor het actualiteitenprogramma Nieuwsuur om aandacht te besteden aan het rapport. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland en tomatenteler Paul van Schie kwamen in de uitzending aan het woord.

Bekijk het item met voorzitter Adri Bom-Lemstra en tomatenteler Paul van Schie via deze link. De glastuinbouw komt aan bod van 26.35 tot 39.05.

Hoewel in de reportage op het teeltbedrijf van Paul van Schie in Honselersdijk in eerste instantie de nadruk werd gelegd op het gasverbruik van de glastuinbouw en de fiscale voordelen, kwam ook de duurzame weg die het teeltbedrijf en de sector in het algemeen hebben ingeslagen aan bod. De tomaten van Paul van Schie worden in belangrijke mate geteeld op aardwarmte. Hij maakte het onderscheid van tarieven voor dagelijke gasverbruik en grootverbruik en benadrukte ook dat gezonde voeding, zoals tomaten, daarvoor betaalbaar blijft voor de consument.

Grote zorgen
Adri Bom-Lemstra benadrukte vooral dat tegenover het verlaagde tarief wel een inspanningsverplichting staat qua CO2-emissie staat. Haar reactie was maar ten delen opgenomen in de reportage. Aansluitend voegde de voorzitter van Glastuinbouw Nederland daar in een reactie aan de vakpers aan toe dat dat het rapport niet de inspanning van de glastuinbouw weergeeft. Een deel van de in het rapport berekende subsidie is bovendien gekoppeld aan het sectorsysteem, waarbij bedrijven geld bij elkaar brengen om de transitie te versnellen. “Er gaat een hele wereld achter, een veelheid aan dingen. Maar dat we moeten kijken naar het degressieve belastingstelsel, daar zijn we het wel mee eens. De glastuinbouw wil in 2040 klimaatneutraal zijn, maar we zien ook dat veel vergunningstrajecten nu veel te lang duren. Voor aardwarmte, maar door stikstofmaatregelen ook voor andere zaken. Klopt het tijdspad van verduurzaming dan nog wel? Alles kan in vertraging schieten. Daar hebben we grote zorgen over.”

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024