Glastuinbouw Nederland in de media: Adri Bom-Lemstra bij Omroep West en WNL

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet een aantal fiscale maatregelen aan die de glastuinbouw hard raken. Met name het plan om het verlaagd tarief energiebelasting voor de glastuinbouw af te schaffen kon op veel aandacht van de media rekenen. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland en gerberateler Dick Kooij kwamen op 12 oktober aan het woord in een tv-uitzending van WNL en op 5 oktober in een tv-uitzending van Omroep West.

Bekijk het item van het tv-programma Goedemorgen Nederland (WNL) via deze link. De glastuinbouw komt aan bod vanaf 6:55 minuut.
Bekijk het item van het tv-programma West Vandaag (Omroep West) via deze link. De glastuinbouw komt om 17:30 uur aan bod vanaf 7:00 minuut.

De reportage van WNL op de vestiging van Gerbera United in Nootdorp maakt duidelijk dat de aangekondigde fiscale maatregelen desastreus uitpakken voor de glastuinbouw. Goedemorgen Nederland geeft aan dat berekend is dat het daaraan verbonden prijskaartje voor sommige telers kan oplopen tot €1 miljoen per jaar. Gerberateler Kooij: “Ons investeringsvermogen zal door zo’n lastenverzwaring dusdanig afnemen, dat we geen geld overhouden om te investeren in juist de energietransitie.”

De aangekondigde fiscale maatregelen zullen er volgens Bom-Lemstra toe leiden dat telers gaan nadenken over vertrekken naar het buitenland. ”Nederland zal heel wat teelten en opbrengsten gaan mislopen. Met de maatregelen van dit kabinet prijst Nederland zichzelf uit de markt.”

Jetten in goed gesprek
Demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie was in de studio van Goedemorgen Nederland aanwezig en zei in een reactie “dat hij goed in gesprek is met Glastuinbouw Nederland om ervoor te zorgen dat we de glastuinbouwsector kunnen helpen”. Hij benadrukte dat de sector de ambitie heeft om heel snel klimaatneutraal te worden. “Daarvoor zul je ook de kortingen op de gasbelastingen moeten afbouwen. Maar we hebben ook €500 miljoen klaarstaan zodat glastuinders kunnen investeren in alternatieven zoals aardwarmte.”

De bewindsman zei met de sector te willen kijken hoe er de komende jaren voor gezorgd kan worden dat eerst verduurzaming mogelijk wordt gemaakt, voordat er ‘straffen’ komen voor grootverbruik.

Geen bemoediging om te verduurzamen
In de reportage van Omroep West vertelde Kooij dat minimaal de helft van alle glastuinbouwbedrijven noodgedwongen zal moeten stoppen als de voorgestelde fiscale maatregelen doorgaan. “Ook wij”, aldus de gerberateler. Bom-Lemstra beklemtoonde dat de kostenstijgingen als gevolg van de fiscale maatregelen voor sommige bedrijven zullen oplopen tot 150%. Ze merkte ook nog fijntjes op dat glastuinbouwbedrijven die al fors minder aardgas zijn gebruiken en daarmee dus voorop lopen in de energietransitie, op deze manier door het kabinet worden gestraft. “Over het kleine beetje gas dat zij nog gebruiken, wordt een enorm hoge belasting geheven. Dat bemoedigt hun niet om op die weg verder te gaan.”

Momenteel zit de sector met haar CO2-emissie, volgens Kooij, onder het met de overheid afgesproken plafond. “De fiscale maatregelen voelen daardoor wel heel onterecht.”

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024