Glastuinbouw Nederland in de media: Adri Bom-Lemstra bij Radio West over arbeidsmigratie

Donderdagochtend 30 november was voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland te horen voor de microfoon van Radio West. Ze werd geïnterviewd over het onderwerp arbeidsmigratie en legde uit hoe de glastuinbouw daar tegenaan kijkt.

Beluister het radiofragment van Radio West via deze link. Het interview met Adri Bom-Lemstra begint vanaf 14:24 minuut.

In het radioprogramma West Wordt Wakker werd voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland om een reactie gevraagd over het standpunt van de PVV omtrent migratie. De winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen wil een rem op migratie zetten, inclusief arbeidsmigratie. De glastuinbouwvoorvrouw benadrukte het belang van arbeidsmigranten voor de Nederlandse economie. “Niet alleen in de glastuinbouw zijn ze nodig, ook in sectoren als de logistiek, zorg, distributie en bouw. Arbeidsmigranten zijn in Nederland niet meer weg te denken.”

Vrij verkeer werknemers
De deur dicht doen voor arbeidsmigranten, zoals de partij van Geert Wilders wil, kan volgens haar niet. “Voor arbeidsmigranten uit de EU is dat niet zomaar mogelijk. Er is immers vrij verkeer van werknemers in de EU, dat verander je niet even snel.” Bom-Lemstra wees er wel op dat sommige EU-landen, zoals Duitsland, al actief mensen werven van buiten Europa. “Spanje en Portugal zetten voor seizoensarbeid al tijden de deur open voor mensen uit Afrika. Dus wij moeten hier in Nederland ook goed over nadenken.”

In het geval er wél flinke beperkingen worden gesteld aan arbeidsmigratie, heeft dat volgens Bom-Lemstra grote gevolgen voor de Nederlandse glastuinbouw. “Bedrijven zullen nagaan of ze het dan nog langer volhouden om hier verse groenten, fruit, bloemen en planten te produceren. Sommige bedrijven zullen stoppen. En er zullen ook bedrijven zijn die de gestegen arbeidskosten kunnen doorberekenen in hun productprijs. Dat betekent dus wel dat producten duurder zullen worden voor de consument.”

Toekomst arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volgens de voorzitter al jaren krap. “Daarom praten we ook met ondernemers over de toekomst van die arbeidsmarkt. Hoe kun je een aantrekkelijk werkgever zijn en blijven zodat je voldoende mensen kunt vinden? Met robotiseren en automatiseren kunnen we saai en en zwaar werk vervangen. Hoewel we daar grote stappen in zetten, zal dat er niet binnen vijf jaar toe leiden dat we veel minder mensen nodig zullen hebben.”

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024