Glastuinbouw Nederland in de media: Sector reageert op verkiezingsuitslag bij Omroep West, RTL-Z en in Nieuwsuur

Daags na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november werd Glastuinbouw Nederland door diverse media gevraagd om een reactie op de verkiezingsuitslag. Zo werd voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland geïnterviewd door Omroep West en was zij te gast in een tv-uitzending van RTL-Z. Afgelopen zondagavond waren bestuurslid Jacco Vooijs van Glastuinbouw Nederland en potplantenteler Sander Verbeek van SV.CO uit De Lier te zien in Nieuwsuur.

Potplantenteler Sander Verbeek van SV.CO uit De Lier (rechts) legt een cameraploeg van Nieuwsuur uit waarom de glastuinbouw arbeidsmigranten nodig heeft. (Foto: Glastuinbouw Nederland)

In het artikel van Omroep West uitte voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland haar zorgen over plannen van bijvoorbeeld PVV en NSC om arbeidsmigratie te beperken. “Daarvoor moeten we vooral zelf meer kunnen bouwen, zodat de werknemers dicht bij het werk kunnen wonen. Want de economische werkelijkheid dat wij arbeidsmigranten nodig hebben in onze sector, kunnen deze partijen niet ontkennen.”

  • Lees het artikel van Omroep West via deze link.

Ook de tv-uitzending van Z360 (RTL-Z) zoomde in op de beperkingen die onder andere Geert Wilders en Pieter Omtzigt aan arbeidsmigratie willen stellen. Bom-Lemstra benadrukte het economisch belang van de glastuinbouw voor de Nederlandse economie en wees erop dat Nederland niet zomaar de deur kan sluiten voor arbeidsmigranten uit de EU omdat er vrij verkeer van werknemers in de EU is. Omdat EU-lidstaten als Duitsland, Spanje en Portugal de deur open hebben gezet voor internationale medewerkers van buiten de EU kan Nederland volgens haar ook deze arbeidsmigranten niet zomaar weigeren.

Dubbele vergrijzing
De glastuinbouw kan volgens Bom-Lemstra voorlopig niet zonder arbeidsmigranten. “We hebben immers te maken met een dubbele vergrijzing: steeds meer mensen gaan met pensioen en de gemiddelde arbeidsleeftijd wordt steeds hoger. Dat gaan we de eerstkomende tien tot twintig jaar niet inlopen met Nederlandse mensen.”

Op de vraag wat de wens van de PVV om veel klimaat- en verduurzamingsplannen te schrappen voor de glastuinbouw betekent, antwoordde zij dat de glastuinbouw vooral behoefte heeft aan stabiel overheidsbeleid. “We hebben met de overheid in het energieconvenant afgesproken dat we in 2040 klimaatneutraal willen zijn. Daar horen maatregelen, subsidiemogelijkheden en inspanningen van de sector bij. Als de PVV daar een streep doorheen haalt, kunnen wij dat doel niet meer bereiken. Dat is niet goed voor de sector en niet voor de BV Nederland.”

  • Bekijk het item van het tv-programma Z360 (RTL-Z) via deze link. De glastuinbouw komt aan bod vanaf 7:00 minuut.

Nieuwsuur
Het tv-programma Nieuwsuur (NOS-NTR) meldde zondag 26 november dat veel zowel rechtse als linkse politieke partijen een rem willen op arbeidsmigratie. “Steeds breder klinkt het dat de toegevoegde waarde van sommige sectoren niet opweegt tegen de nadelen van arbeidsmigratie”, aldus het programma. De glastuinbouw werd daarbij als voorbeeld genoemd. Potplantenteler Sander Verbeek van SV.CO uit De Lier benadrukte dat zijn arbeidsmigranten ook geld uitgeven in de samenleving en bijdragen aan de Nederlandse economie. “We hebben geen migrantenprobleem, maar een woningentekort.”

Bestuurslid Jacco Vooijs van Glastuinbouw Nederland legde uit dat Nederland niet zonder arbeidsmigranten kan. “Het is niet zo dat de glastuinbouw niet met Nederlandse mensen wil werken, want er werken ook veel Nederlanders in de sector, maar ze moeten er wel zijn.” Verbeek voegde daaraan toe dat arbeidsmigranten idealiter dicht bij het bedrijf zouden moeten kunnen wonen. “Maar daarvoor zijn er te weinig woningen. En op het eigen bedrijf huisvesten, mag niet van de gemeente.”

  • Bekijk het item van het tv-programma Nieuwsuur (NOS-NTR) via deze link.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024