Glastuinbouw Nederland wijst columnist Volkskrant op grote belang sierteelt

Namens 2.600 gemotiveerde en vooruitstrevende sierteeltbedrijven heeft Glastuinbouw Nederland, samen met de KAVB en LTO Nederland, in een brief gereageerd op de column van Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant van dinsdag 14 juli. “De opmerkingen aan het adres van de sierteelt zijn kwetsend voor een professionele sector die keihard werkt om de klappen van de coronacrisis te boven te komen. Ze zijn bovendien onjuist”, stelt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

Geelen stelt in zijn column: ‘Naast de sierbloementeelt is geen industrie zo zinloos als de nertsenfokkerij. Hun geheel overbodige producten zijn grotendeels voor de export. De kweker verdient dik, de milieubelasting is voor het volk. De bloemenboer laat ons bestrijdingsmiddelen na.’
Realiteit is, volgens genoemde organisaties, dat Nederland toonaangevend is in de productie en export van bloemen en planten. Sierteeltproducten dragen in belangrijke mate bij aan gezondheid en geluk van mensen over de hele wereld, ze leiden tot positieve emoties en minder stress. “En dan hebben we het nog niet eens over het geluk en plezier die bloemen en planten brengen. De vele acties van de sierteeltsector in de beginperiode van de coronacrisis toonden dat dit voorjaar overduidelijk aan”, benadrukt Sjaak van der Tak. “Wie heeft er niet een extra bosje bloemen, een groene of bloeiende plant gekocht en aan een dierbare gegeven in die periode? Dus hoezo, zinloze producten?”

Realistisch beeld sierteelt
‘Vakantiebaantje’, zo kondigde Jean-Pierre Geelen zijn tijdelijke rol als columnist voor de Volkskrant begin deze week aan op Twitter. Veel jongeren kiezen deze weken voor een vakantiebaantje in de tuinbouw. Daar leren en ervaren zij hoe het er in de hedendaagse sierteelt daadwerkelijk aan toe gaat. Sjaak van der Tak: “Jongeren zien dat telers op grote schaal gebruikmaken van biologische bestrijding, in plaats van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Niet voor niets is de milieulast de afgelopen 20 jaar met 90 tot 95% verminderd. Jongeren ervaren in de kas en op de velden ook hoe zorgvuldig er wordt omgegaan met water en op welke wijze telers erin slagen om grote slagen te maken op gebied van energiebesparing.”

Kijkje in de kas
En ondertussen worden er dagelijkse grote hoeveelheden bloemen en planten van topkwaliteit klaargemaakt voor afzet in binnen- en buitenland, omdat de kwaliteit van de Nederlandse sierteelt nationaal en internationaal wordt onderkend. Met een productiewaarde van 7,1 miljard euro en een exportwaarde van 9,2 miljard euro levert de  sierteelt een forse bijdrage aan de Nederlandse samenleving en economie.
Glastuinbouw Nederland nodigt Geelen en overige redacteuren van de Volkskrant uit om een kijkje te nemen in een modern sierteeltbedrijf. “Om met eigen ogen te zien waar de sector anno 2020 voor staat, wat de doelstellingen zijn op gebied van duurzaamheid en hoe die worden gerealiseerd. Een verantwoorde glastuinbouw, dat is de inzet van de ondernemers en hun enthousiaste teams van vaste medewerkers, seizoenarbeiders en jongeren met een vakantiebaantje”, aldus Sjaak van der Tak.

De ingezonden brief werd mede ondertekend door Jaap Bond, voorztitter KAVB en Wim Bens, waarnemend voorzitter LTO Nederland. 

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024