Glastuinbouw werkt mee aan uitwerking steunplan MKB

Minister Adriaansens van Economische Zaken kondigde in de uitzending van Nieuwsuur op de avond van Prinsjesdag aan dat er, naast de steun voor de consumenten, ook een regeling in de maak is voor het energie-intensieve MKB. Later bleek dat ook de glastuinbouw hieronder zal vallen. Glastuinbouw Nederland wordt betrokken bij de uitwerking.

In navolging van de minister liet ook staatssecretaris Van Rij van Financiën tijdens een uitzending van WNL (afgelopen weekend) weten dat er wordt gewerkt aan een regeling voor het bedrijfsleven. Glastuinbouw Nederland heeft ondertussen begrepen dat zij betrokken wordt bij de uitwerking. “Of deze regeling gaat helpen of op tijd komt is nog onbekend”, zegt Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland, in een reactie. “Het Kabinet mikt op november. Zodra hier updates over zijn, dan zullen wij dat uiteraard melden.”

Energie-intensief
Minister Adriaansens heeft benadrukt dat het Kabinet bedrijven gericht wil helpen. Daarvoor heeft ze de hulp nodig van energiebedrijven, om inzage te krijgen in het verbruik. Dat verschikt uiteraard per onderneming. De minister wil vooral energie-intensieve MKB-bedrijven steunen. Bedrijven die volgens de minister ook te maken hebben met verhoogde vennootschapsbelasting, hogere lonen en soms ook een coronaschuld. Adriaansens benadrukt het belang van behoud van een interessant vestigingsklimaat voor Nederland.

Europa
Vandaag, vrijdag 30 september, worden in Brussel in Europees verband knopen doorgehakt om iets te doen aan de prijsexplosie op de energiemarkt. Diverse landen kondigden deze week al ingrijpende maatregelen aan om inwoners en bedrijven te beschermen. Nederland blijft nog steeds achter, met alle gevolgen van dien. De hoop is daarom gevestigd op het nu door het Kabinet aangekondigde steunpakket.

Alexander Formsma

Glastuinbouw Nederland - © 2024