Hét tuinbouwverkiezingsdebat

In de aanloop naar de verkiezingen heeft Glastuinbouw Nederland contact met diverse politieke partijen in de vorm van werkbezoeken, 1-op-1 gesprekken of bijeenkomsten. Gezamenlijk met andere organisaties uit de keten of alleen. In dit nieuwsbericht aandacht voor hét tuinbouwverkiezingsdebat.

Op 2 november organiseerden de Hillenraad100, Greenports Nederland en Glastuinbouw Nederland gezamenlijk hét tuinbouwverkiezingsdebat. Hierbij waren Kamerleden en kandidaat-Kamerleden aanwezig van een vijf politieke partijen: Joris Thijssen (PvdA/GroenLinks), Peter Valstar (VVD), Jenny Vermeer (CDA), Dik Kruijthoff (BBB) en Pieter Grinwis (ChristenUnie). Tijdens het debat werd er ingezoomd op de thema’s arbeid, energie en duurzaamheid. Onder leiding van dagvoorzitter Martijn de Greve, bekend van het radioprogramma Haagse Lobby, gingen de Kamerleden onderling in discussie. Ook de ondernemers in de zaal kregen de mogelijkheid om hun mening te delen.

De tuinbouw aanjager van de energietransitie
Tijdens het debat werd duidelijk dat alle aanwezige Kamerleden een belangrijke rol zien voor de glastuinbouw in de energietransitie. Zij benoemden allen als grote bottleneck de huidige infrastructuur. Ook werd gesproken over het belang van WKK’s en de cruciale rol die zij spelen in het in balans houden van het elektriciteitsnet. Omschakeling van aardgas naar waterstof en/of groen gas moet worden gefaciliteerd, zodat de systeemfunctie die WKK’s spelen ook in de klimaatneutrale toekomst gewaarborgd is.

Uitdagingen en kansen op duurzaamheid
Het debat werd afgesloten met het thema duurzaamheid, waarbij ook vooral werd ingezoomd op het beeld dat de samenleving van onze sector heeft op dit thema. Verdere verduurzaming is een wens van zowel de Kamerleden als de ondernemers in de zaal. Enorme stappen zijn gezet, maar de sector wil en gaat verder om de koploperspositie die zij nu heeft op het gebied duurzaamheid te behouden. Dit sluit volledig aan op de ambities van Glastuinbouw Nederland die ondernemers wil stimuleren en faciliteren deze stappen samen te zetten. “We moeten als glastuinbouw verder verduurzamen en daarover ook veel meer vertellen”, benadrukte Adri Bom-Lemstra, al in haar inleiding.

Kyra Broeders

Glastuinbouw Nederland - © 2024