Huisvesting voor echtparen en stellen

De regels rondom huisvesting van internationale medewerkers zijn in beweging. En dit op een vraagstuk wat uitblinkt in complexiteit. Ook het aanjaagteam van Roemer heeft juist op dit onderwerp diverse adviezen gegeven. Regelmatig komt vanuit de praktijk de vraag naar het huisvesten van stellen boven.

Onderstaand de regels op een rijtje:

  • Wet goed verhuurderschap: wanneer een gemeente een vergunningsstelsel voor de verhuur aan arbeidsmigranten instelt, dan kunnen er eisen worden gesteld aan het aantal personen per kamer. Iedere bewoner moet dan kunnen beschikken over een eigen afsluitbare kamer. Dat geldt alleen voor arbeidsmigranten die geen huishouden vormen. Anders gezegd: een stel mag gewoon bij elkaar liggen. Zie hiervoor artikel 8, lid 2 van de Wet goed verhuurderschap.
  • AKF-norm: bij alle huisvesting geldt dat er maximaal twee personen per kamer mogen overnachten. Een uitzondering geldt voor tijdelijke huisvesting (seizoenshuisvesting) waarvoor geen maximum geldt. Zie hiervoor norm 1.5.
  • SNF-norm: op dit moment geen maxima aan aantal personen per kamer. Met ingang van 1 januari 2025 geldt een maximum van twee per kamer, ongeacht de woonvorm.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024