In de media: Rick Tesselaar over LED-belichting bij Omroep Flevoland

Twee weken geleden werd Glastuinbouw Nederland benaderd door Omroep Flevoland vanwege de interesse in een reportage over het gebruik van LED-belichting in de sierteelt, als onderdeel van de energietransitie. Via regiocoördinator Gerard Selman werd contact gelegd met alstroemeriateler Rick Tesselaar uit Luttelgeest. Dinsdag 11 april werd de reportage uitgezonden in het nieuwsprogramma van Omroep Flevoland.

De energiebesparing die LED-verlichting oplevert, is voor veel telers noodzakelijk om te kunnen overleven, zegt Rick Tesselaar in de uitzending. In de herfst heeft hij de helft van zijn lampen op de locatie in Luttelgeest vervangen door LED's. De rest volgt na de zomer. Met de energieprijzen van de afgelopen jaren kan hij met de oude verlichting in de winter niet produceren, zegt hij. Met de maatregel heeft hij de helft van de energie bespaard, maar het was toch een spannende tijd. "Uiteindelijk was de energie nog steeds wel vijf keer zo duur. Dus het was wel lastig. Maar we zijn de winter doorgekomen, ondanks alle gevaren die op ons pad lagen afgelopen winter," zegt hij.

Onderzoek
"Overschakalen op LED luistert best wel nauw", volgens Tesselaar. "Welke kleur je nodig hebt ligt aan de plant. Zomaar overstappen kan dus niet." Voor de alstroemeria's van Tesselaar is daar drie jaar onderzoek naar gedaan. LED-verlichting geeft daarnaast minder warmte af. Dat heeft voor- en nadelen. Warmte wordt met een verwarmingssysteem gegeven en licht door de lampen als het nodig is. Het is wel heel anders telen, zegt Tesselaar. "Normaal was de warmte van de lampen een vast gegeven waar je van uitging en de rest was daar op aanpast. Nu zijn er meer mogelijkheden, maar moet je dat ook opnieuw uitzoeken."

Klik hier voor de reportage op de website van Omroep Flevoland.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024