In de media: Zonnepanelen op waterbassins Kwekerij De Noordhoek

Omroep Zeeland zond eerder deze week een mooie reportage uit over de ruim duizend zonnepanelen die zijn geplaatst op de waterbassins van kwekerij De Noordhoek in Kapelle. Frits van Dijkman, regiocoördinator bij Glastuinbouw Nederland, ziet zeker mogelijkheden voor andere telers in de regio, maar verwacht dat veel ondernemers nog even de kat uit de boom kijken vanwege overbelasting op het elektriciteitsnet.

Zeeland telt zeventig glastuinbouwbedrijven. "Die hebben allemaal duurzaamheid op het netvlies staan, waarbij het duurzaam opwekken van energie een interessante optie kan zijn. Feit is echter dat vanwege de huidige capaciteit van het elektriciteitsnet telers hun overbodige stroom niet kunnen terugleveren. Dat zorgt voor terughoudendheid om te investeren in zonnepanelen op waterbassins. Geluiden zijn dat de problemen op het elektriciteitsnet in 2025 zijn opgelost. Voor de langere termijn is dit dus zeker een systeem met toekomst", zegt Frits van Dijkman, die de warmteïnventarisatie in Zeeland heeft begeleid (links op de foto).

Telers zijn enthousiast
Eigenaren Kees en Henk Verhage van De Noordhoek zijn enthousiast over het systeem, dat als eerste op hun bedrijf is geïnstalleerd. Kees Verhage (rechts op de foto) noemt als voordelen niet alleen de duurzame manier van energie opwekken, maar ook de ruimtebesparing en het tegengaan van algengroei. In totaal liggen er 1031 zonnepanelen op het waterbassin. Er wordt genoeg energie opgewekt om honderd huishoudens een jaar lang te voorzien van elektriciteit. Uit onderzoek blijkt bovendien dat zonnepanelen op water tien tot vijfentwintig procent meer stroom op kunnen leveren dan zonnepanelen op land. Dat heeft te maken met de eigenschappen van water: het koelt de zonnepanelen en het weerkaatst de zon.
De Noordhoek streeft ernaar om uiteindelijk geheel energieneutraal te worden. "Vandaar dat we ook hebben geïnvesteerd in zonnecollectoren die water verwarmen waarmee we de kassen op temperatuur kunnen houden. Als de zon schijnt kunnen we het warme water opslaan in een groot watervat op het terrein en hebben we voorraad voor vijf dagen warm water", zegt Kees Verhage.
Klik hier voor het artikel en de reportage van Omroep Zeeland.

(Foto: Omroep Zeeland)

 

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024