Is de verzuimbegeleiding op uw bedrijf al goed geregeld?

Het ziekteverzuim in Nederland stijgt, ook in de glastuinbouw. Reden te meer voor ondernemers om stil te staan bij de vraag of de verzuimbegeleiding op het eigen bedrijf al goed is geregeld. Daarbij is het goed om te weten dat verzuimbegeleiding ook bij Stigas eenvoudig kan worden ondergebracht.

Waarom verzuimbegeleiding?
Volgens de Arbowet moet iedere werkgever een basiscontract hebben afgesloten met een arbodienst of bedrijfsarts. In dat basiscontract worden werkafspraken gemaakt voor de taken waarvoor de werkgever zich moet laten bijstaan door deskundigen. Belangrijker dan aan de wet voldoen, is het vorm geven aan goed werkgeverschap. Daarbij staat voorop dat goed, veilig en duurzaam werk belangrijk is. Door preventie kun je verzuim voorkomen. En vanuit een basiscontract kun je ook een werkplekonderzoek aanvragen om dreigend verzuim aan te pakken.

Preventie heeft urgentie
De cijfers liegen niet; het ziekteverzuim in Nederland neemt toe en de glastuinbouw vormt daar geen uitzondering op. Gezien het enorme belang van voldoende ervaren, gemotiveerde en gezonde werknemers in de sector, moet verzuimbegeleiding de hoogste prioriteit hebben. Yvonne Cassee-Marks, manager HRM bij groothandel voor interieurbeplanting Nieuwkoop Europe uit De Kwakel is overtuigd van de meerwaarde van verzuimbegeleiding. “Wij maken tot volle tevredenheid gebruik van een erkende arbodienst voor de verzuimbegeleiding. Daarin hebben we enkele diensten afgenomen die mij als HRM-manager ontzorgen. De verzuimconsulent houdt - volgens het afgesloten contract en zijn of haar eigen inschatting - contact met de medewerker. De arbodient zorgt er tevens voor dat de Wet Verbetering Poortwachter qua documenten en aanvullende informatie goed wordt nageleefd. Ook de inbreng van de arbo-arts is erg welkom voor ons. Kortom, verzuimbegeleiding ontzorgt mij en helpt ons om het verzuim bespreekbaar en beheersbaar te houden.”

Eigen arbodienstverlening
Het is goed om te weten dat ook ondernemers die bij Sazas verzekerd zijn hun verzuimbegeleiding eenvoudig bij Stigas kunnen onderbrengen. ’Stigas staat in de glastuinbouw al bekend als dé sectorspecialist voor veilig en gezond werken. Het is niet voor niets opgericht door de sociale partners, waaronder Glastuinbouw Nederland. Sinds kort biedt Stigas ook haar eigen arbodienstverlening aan. Die is helemaal afgestemd op de agrarische en groene sector.

Veel voordelen
Het onderbrengen van de verzuimbegeleiding bij Stigas biedt veel voordelen, zoals:

  • Ervaren specialisten die de sector goed kennen en de taal van de sector spreken;
  • Niet alleen aandacht voor het weer aan het werk krijgen van de zieke medewerker, maar ook voor het voorkomen van toekomstig verzuim;
  • Met de dienstverlening van Stigas voldoet een bedrijf volledig aan de wettelijke verplichtingen als werkgever op grond van de Arbowet;
  • De arbodienstverlening van Stigas wordt door klanten beoordeeld met gemiddeld een 8.

Deze gemiddelde beoordeling is zeker een bevestiging dat Stigas op de goede weg is om haar doel te bereiken, namelijk een volledig gezonde sector. Benieuwd naar meer informatie of hoe andere collega’s uit de sector de verzuimbegeleiding ervaren? Klik hier om naar de website te gaan.

Direct vragen of hulp nodig?
Ondernemers en HR-specialisten die overwegen gebruik te gaan maken van de dienstverlening van Stigas, kunnen contact opnemen voor meer informatie over de mogelijkheden. Stuur voor directe vragen over de nieuwe verzuimbegeleiding een mail naar Mark Overeijnder van Stigas.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024