Kamer wil sierteelt niet opofferen voor studieleningen

De Tweede Kamer handhaaft de verlaagde btw op bloemen en planten. Een voorstel van D66 en SP om het btw-tarief op sierteelt op te schroeven naar 21 procent om de stijgende rente op studieleningen te compenseren, vond geen meerderheid. Een creatief voorstel, maar met desastreuze gevolgen voor de gehele sierteeltketen in Nederland. Met die waarschuwing riepen Glastuinbouw Nederland en VBN de Kamer vannacht op dekking voor deze maatregel buiten de tuinbouwsector te zoeken.

Afgelopen nacht werd in de Kamer op de laatste dag voor het verkiezingsreces gestemd over het Belastingplan 2024. In reactie op de stijgende rente op studieleningen stelden D66 en SP voor om het verlaagd btw-tarief op sierteelt af te schaffen. Daarmee willen de partijen de hogere belastingopbrengsten door sierteelt inzetten om de groeiende studieschulden te compenseren. Voor VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, FVD, BBB, SGP, Groep-Van Haga, JA21 en de leden Den Haan, Omtzigt, Gündoğan en Ephraim was dat echter een brug te ver. Het voorstel werd dan ook met overgrote meerderheid verworpen.

Desastreuze gevolgen voor de sierteeltketen
Afschaffing van de verlaagde btw op sierteelt zou verregaande gevolgen hebben voor de hele sierteelt, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) in opdracht van VBN. WEcR voorziet dat een btw-verhoging leidt tot een desastreuze daling in sierteeltaankopen door consumenten. Vooral consumenten met een kleine portemonnee worden nog meer op achterstand gezet en krijgen minder toegang tot een groene en kleurrijke leefomgeving, dat direct hun (mentale) gezondheid en geluk raakt. Het voorstel zou daarmee naar verwachting leiden tot een omzet- en banenverlies van € 390 miljoen en 2.440 fte in de hele sierteeltketen. Door de verwachte grote omzet- en banenverliezen heeft een btw-verhoging nauwelijks effect op de overheidsfinanciën. Wel tast dit concurrentie- en exportpositie van de Nederlandse sierteelt grondig aan.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024