#KasPolitics: Dag van de Ondernemer trekt brede groep kandidaat-Kamerleden naar de kas

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande woensdag en de daarop volgende kabinetsformatie heeft Glastuinbouw Nederland intensief contact met politici en ambtenaren. Dat doen we door één-op-één-gesprekken, bijeenkomsten en door bewindslieden, (kandidaat-)Kamerleden en ambtenaren uit te nodigen. Zo ook afgelopen vrijdag 17 november op de Dag van de Ondernemer, waarop een grote groep kandidaten de Naaldwijkse kassen in trok voor een gesprek over de toekomst van de glastuinbouw en het belang van ondernemerschap daarin.

Wat is het om glastuinbouwondernemer te zijn? Wat drijft hen dagelijks? Welke kansen zien zij om bij te dragen aan een gezonder, groener en gelukkiger Nederland? En welke uitdagingen zien zij om in 2040 klimaatneutraal en in 2027 nagenoeg nulemissie te hebben? Tussen de kerststerren van Erik van der Valk en Robin van Dijk (The Mastergrowers) gingen kandidaat-Kamerleden met elkaar en de telers dat gesprek aan. Namens Glastuinbouw Nederland waren Jesse Schevel en Kyra Broeders aanwezig. De sector blikt terug op een constructief gesprek over hoe hij een goede werkgever wil zijn en continu werkt aan een duurzamere teelt.

Peter Valstar (VVD), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Floris Out (CDA), Roelof Bisschop (SGP), Mariëlle de Jong-van Leeuwen en Klaas Jan de Ruiter (BBB) en Daniel van den Berg en Don van Doorn (JA21) leerden op de Dag van de Ondernemer hoe The Mastergrowers duurzaam werkgeverschap in de praktijk brengt. Afgelopen jaren maakte zij deels al de overstap naar aardwarmte en een emissieloze kas. Toch blijken de laatste stappen in deze transitie een uitdaging. De beschikbaarheid over duurzame energie en groene gewasbescherming zijn daarin belangrijke randvoorwaarden, gaven Van der Valk en Van Dijk terecht aan. De telers riepen de kandidaten dan ook op daar in de nieuwe Kamer prioriteit aan te geven.

Goed werkgeverschap
Ook ging het over werkgeverschap. Digitalisering en automatisering slaan de klok bij The Mastergrowers, maar toch blijven (internationale) werknemers onmisbaar. Om een goede en aantrekkelijke werkgever te blijven zet de sector in op een eerlijke, veilige en gezonde werkomgeving met goede primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden. Werken moet meer lonen, ontwikkeling moet worden gestimuleerd en de toegang tot goede huisvesting moet regionaal of op het telerserf adequaat worden geregeld. Alleen dan kunnen we voldoende talent (blijven) binden aan onze sector om de transitie naar een verantwoorde glastuinbouw te maken.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024