Kwaliteit blijft goed in de Benchmark Garden Cyclaam 2022

De jaarlijkse gewasbijeenkomst Cyclaam vond op vrijdag 18 november plaats bij Royal FloraHolland. De keuze voor de bloemenveiling als locatie maakte het voor de telers mogelijk om een bezoek te brengen aan de Benchmark Cyclaam 2022. Zij constateerden dat de kwaliteit van de planten goed blijft.

Net zoals vorig jaar en het jaar daarvoor stond de Garden Cyclaam centraal in de Benchmark. Zeventien telers hebben hun mini, midi en grootbloemige cyclamen ingezonden om de kwaliteit, houdbaarheid en verschillen in bloeiprestaties ten opzichte van hun collega’s te testen. Anders dan vorig jaar vond de test dit jaar plaats bij de nieuwe buitenruimte voor onderzoek van het Post Harvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland.
De deelnemers ontvangen een persoonlijk onderzoeksverslag met bloeiprestaties en foto’s van hun inzending.

Winnaars
De winnaars van de houdbaarheidstest 2022 zijn Kwekerij de Sassenhof en Gebr. Grootscholten. Kwekerij de Sassenhof heeft met 135 punten gewonnen met hun inzending Super Serie Verano in de categorie mini. De nummer twee is Gebr. Grootscholten met de Carino mix, met 133 punten. En de derde plaats is voor Endhoven Flowering met de Donatello, met 132 punten.
In de categorie midi/grootbloemige sleepte Gebr. Grootscholten de eerste prijs binnen met hun inzending Super Serie Allure met 143 punten. Kwekerij de Rijke is tweede geworden met de Super Serie Macro Fuji met 139 punten. En als derde in de categorie midi/grootbloemige is C&M Kester geëindigd met de Super Serie XL met 135 punten.

Handel en activatie
Verder stond de middag in het teken van de promotiecampagne cyclaam die nu het derde projectjaar in gaat. Peter Rodenrijs gaf met zijn presentatie inzicht in de handel, waarna Vivien Zweekhorst de activiteiten en resultaten van de promotiecampagne tot nu toe presenteerde. Peter Rodenrijs sloot af met een leuke, interactieve vragenronde over de cyclaam. Voorafgaand aan de presentaties, heeft de groep een bezoek gebracht aan de Benchmark.
De benchmark is een initiatief van de landelijke commissie Cyclaam van Glastuinbouw Nederland en de deelnemende veredelaars.

Op de foto van links naar recht: Remy van der Knaap (Gebr. Grootscholten), Linda van Leeuwen (Post Harvest Kenniscentrum) en Martin Bolk (Kwekerij de Sassenhof). 

Glastuinbouw Nederland - © 2024