Leden college en gemeenteraden Oostland bezoeken glastuinbouw

Alle college- en raadsleden van de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp waren op zaterdag 24 september jl. uitgenodigd voor een gezamenlijke kennismaking met de glastuinbouw in beide gemeenten. Diverse wethouders, veel fractieleden en ook een aantal ambtenaren namen deel aan de door Glastuinbouw Oostland en LTO Noord Midden Zuid-Holland georganiseerde tour. Daarbij werden twee bedrijven bezocht: JHL Plants in Pijnacker en Personal Vision in Bleiswijk.

De deelnemers werden bij JHL Plants welkom geheten door Ilone Ammerlaan, voorzitter van Glastuinbouw Oostland en LTO Noord Midden-Zuid-Holland. Zij stond stil bij de belangrijkste uitdagingen van de sector op dit moment, waarbij uiteraard de huidige energiesituatie centraal stond. Zij maakte duidelijk dat de sector aan de politiek vraagt om maatregelen en beleid die de verduurzaming versnellen in plaats van afremmen. Daarbij werd het belang van de concrete realisatie van een warmtenetwerk in Oostland benadrukt. Ook werd aan de locale politici meegeven dat zij als doorgeefluik kunnen fungeren naar hun landelijke partijgenoten. Daarnaast werd stilgestaan bij het belang van huisvesting van internationale medewerkers, een vraagstuk waar een duidelijke rol ligt voor de gemeenten.

Voorbij huidige crisis
Lennart Lekkerkerk van JHL Plants legde in zijn presenstatie en tijdens de rondleiding door de potplantenkwekerij uit hoe zij proberen energie te besparen. Dat doen zij onder andere door de kaslucht te ontvochtigen. Hij stond stil bij de nieuwe locatie, die is gerealiseerd naast de huidige, en bij de voordelen die centralisatie van activiteiten biedt. Een sterke boodschap was dat het bedrijf voorbij de huidige crisis kijkt. Wat is er op langere termijn nodig om een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf te zijn en welke rol hebben overheden bij de totstandkoming van de randvoorwaarden?

Warmtenet
De groep zette vervolgens koers naar paprikakwekerij Personal Vision in Bleiswijk. Roy Persoon ontving de groep in de kas, waar hij toelichtte hoe zij omgaan met de hoge energieprijzen. Voorbeelden zijn een extra foliescherm en het deels later starten met de teelt. Ook werd uitgelegd dat prijzen in de volle breedte stijgen: van personeel tot karton. Na een kort bezoek aan de WKK-installatie nam de groep plaats in de kantine waar Maikel van den Berg en Roy Persoon stilstonden bij de in 2017 opgerichte warmtecoöperatie Wilgenlei en de recent toegekende subsidie vanuit het Nationaal Groeifonds voor de aanleg van een warmtenet. Een enorme opsteker voor het gebied dat al lang geleden inzette op de energietransitie.

Toekomstgericht
De deelnemende telers en Ilone Ammerlaan keken uiterst tevreden terug op de ochtend. De voorzitter van Glastuinbouw Oostland: “Fijn om zo’n hoge opkomst te zien en zo veel belangstellende vragen vanuit de deelnemers te krijgen. Diverse zaken waar de locale politiek een rol speelt, zoals huisvesting van internationale medewerkers en vergunningen voor zon op waterbassins kwamen voorbij, maar ook vraagstukken die vooral landelijk moeten worden opgelost, zoals de regelgeving rondom de energietransitie. De ondernemers hebben vooral ook laten zien hoe toekomstgericht ze bezig zijn, ondanks de huidige situatie. We moeten over de crisis heen kijken en blijven ons inzetten voor een sterke en duurzame glastuinbouwsector. Daarbij hebben we hulp van de locale politiek zeker nodig.”

Hans van Geest

Glastuinbouw Nederland - © 2024