LTO: uitwerking wetsvoorstel invoering minimumuurloon pakt verkeerd uit

Onder verwijzing naar een mededeling hierover in de vorige nieuwsbrief heeft LTO Nederland, samen met LTO Glaskracht Nederland en NFO, inmiddels een krachtig signaal afgegeven rond de voorgenomen invoering van het wetsvoorstel minimumuurloon.

De organisaties noemen in een reactie richting het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de uitwerking van het wetsvoorstel 'onvolledig':  de loonkosten stijgen met 1,5 procent  en het wetsvoorstel leidt tot een verdere verslechtering van de concurrentiepositie van Nederlandse telers. (Zie het bericht in de vorige nieuwsbrief).

De invoering van het minimumuurloon komt bovenop de aanpassingen in de wet minimumloon die al aangekondigd zijn en leidt tot verdere kostenverhogingen voor werkgevers. We adviseerden leden om óók te reageren en onze teksten daarvoor te gebruiken.  

“Het wetsvoorstel grijpt in op loonafspraken in de cao’s die het primaat zijn van overleg tussen sociale partners”, zegt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Sociale Zaken van LTO Nederland. Hij vindt dit een ongewenste situatie. "En de uitwerking verslechtert de internationale concurrentiepositie van Nederlandse werkgevers nog verder." 

Het wetsvoorstel minimumuurloon regelt dat een minimumuurloon wordt ingevoerd gebaseerd op een gemiddelde werkweek van 37,4 uur. Een werkgever waar een normale arbeidsduur van meer dan 37,4 uur per week wordt gehanteerd en het minimumloon van toepassing is, zal daardoor duurder uit zijn. Volgens berekeningen stijgen de loonkosten met 1,5 procent. 

LTO Glaskracht Nederland, LTO Nederland en NFO  vindt de invoering van het minimumuurloon alleen aanvaardbaar indien de standaard arbeidstijd per week 40 uur blijft en dat, daar waar in cao-afspraken een afwijkende standaard arbeidsduur is opgenomen, deze de basis vormt voor de berekening van het minimumuurloon. (Zie de reactie van Reactie LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland en NFO op internetconsultatie wetsvoorstel Minimumuurloon).

Tot en met 31 mei stond de internetconsultatie internetconsultatie open. Hiermee ‘polst’ de overheid of er nog bezwaren op een voorgenomen besluit zijn. Bijgaand de reactie die namens de hiervoor genoemde partijen is ingestuurd. De uitkomsten van de internetconsultatie – die afloopt op 31 mei 2017 – zullen daarbij worden meegenomen. Na de internetconsultatie wordt het wetsvoorstel definitief gemaakt en voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer. 

Om nog meer weerstand te bieden hebben we leden gisterenmiddag laat nog een direct mail gestuurd om hen te attenderen op dit voorstel. Mogelijk zullen we dat in de toekomst meer gaan doen. Immers, u ontvangt regelmatig nieuwsbrieven die u niet direct kan doornemen. Het zou dan helpen een apart bericht bij u onder de aandacht te brengen. Gelet op het feit dat er nog zo’n 20 reacties bij zijn gekomen na ons bericht van gisterenmiddag is een signaal dat dit werkt.

We houden u geinformeerd.

Glastuinbouw Nederland - © 2024