Mechanisatie ook mogelijk op het containerveld

De gewasbijeenkomst Pothortensia op 16 september kende een gevarieerd programma. Zoals gewoonlijk werden een aantal opkweekbedrijven bezocht, dit keer in België. De deelnemers werden gedurende de dag bijgepraat over de actualiteiten.

Tijdens het bezoek aan de Agora groep in Kontich (onder Antwerpen) presenteerde Brigitte Hagen namens de promotiecommissie de resultaten van 2016 en de eerste plannen voor 2017. Bij de bezoeken aan Walter Bauwens en Guido Sonneville was vooral aandacht voor de teelt en de actualiteiten vanuit LTO Glaskracht Nederland en de landelijke commissie. Belangrijkste punten waren de heretikettering van de remmiddelen en ook de waterzuivering op het containerveld.

Tijdens het bezoek aan Sonneville was ook aandacht voor de mechanisatie op het containerveld. Sonneville gebruikt al jaren een uitzetrobot. Met twee werknemers zijn in vier weken 700.000 planten op twee hectare uitgezetten. De eerste robot werd 15 jaar geleden aangeschaft. Twee jaar geleden werd een nieuwere versie aangeschaft. Ook al worden ze maar een paar weken per jaar gebruikt, het blijkt nog steeds een goede investering. Als de robots de planten aan het eind van het seizoen ook weer zouden kunnen oprapen, zou dat nog interessanter zijn.

Na het bezoek aan Sonneville werd een kijkje genomen bij de fabrikant Degramec. Degramec heeft inmiddels diverse robots verkocht en geen één is hetzelfde. Het basisidee wordt op maat aangepast.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024