Mogelijkheden verwarmen trekheesters met infrarood verwarming

Zo’n dertig trekheesterkwekers kwamen vrijdagmiddag 15 september bij elkaar bij Karlo Buys aan de Uiterweg in Aalsmeer voor een gewasbijeenkomst van de werkgroep trekheesters.

De middag werd afgetrapt door Jasper van Diemen, netwerkcoördinator Trekheester bij Glastuinbouw Nederland. De Toolkit Gezondheid en Geluk, die een aantal maanden geleden geïntroduceerd werd door Glastuinbouw Nederland werd toegelicht. Deze toolkit geeft handvaten om het verhaal van de glastuinbouw nog beter te kunnen vertellen aan de samenleving.

Daarna ging de groep het water op om de akkers te bezoeken waar de seringen- en viburnumstruiken een groot deel van het jaar staan voordat zij terug de kas in gaan om in bloei getrokken te worden. De akkers van Karlo Buys, Kees Kramer en Marcel Groeneveld werden bezocht.

Onderzoek: verwarmen met infrarood
Aansluitend gaf Jack van der Meulen van Agro Heating Advice een toelichting op het onderzoek dat binnenkort gaat starten met de trekheesters. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheden om de struiken te verwarmen met infrarood verwarming. Het idee is dat dit in theorie veel energie kan schelen ten opzichte van de traditionele manier van verwarming waarbij de hele kas moet worden verwarmt.

Kas als Energiebron
Robert Sonneveld, themaspecialist Energie bij Glastuinbouw Nederland gaf uitleg over het programma van Kas als Energiebron en de mogelijkheden. Kas als Energiebron is hét innovatieprogramma dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. Het programma ontwikkelt kennis en (teelt)technieken om in kassen energie te besparen.

Voordat de middag werd afgesloten gaven Frank Weening vertegenwoordiger van FPC van Royal FloraHolland een toelichting op de veilingzaken.

Jasper van Diemen

Glastuinbouw Nederland - © 2024