Narcismijt onder controle door etherische oliën

Vierenveertig amarylliskwekers (groot deel van het vak) betalen dit jaar mee aan het onderzoek waarin de verschillende ontsmettingstechnieken van het recirculatiewater worden onderzocht. Tevens worden trips en narcismijt geïntegreerd bestreden.

Het onderzoek naar het hergebruik van het drainwater vindt voor het derde jaar op rij plaats en ieder jaar wordt weer meer geleerd. Daarnaast staan in de praktijk de bollen ook drie jaar vast en het is van belang dat de leerervaring bij het Improvement Centre van GreenQ en DLV dezelfde termijn beslaat.

Trips en narcismijt
Twee belangrijke plagen zijn trips en narcismijt. Vooral de laatste is doordat deze in de bol kruipt, moeilijk te bestrijden. Met het tot nu toe wekelijks spuiten van etherische oliën is na een chemische start de meeste narcismijt onder controle. Op enkele plekjes is deze nog aanwezig, maar dat wordt nu getolereerd en als leerpunten gezien. Met het dichter worden van het gewas neemt binnenkort het effect van spuiten af, vanaf dan wordt de etherische olie door middel van LVM verwerkt.

Glastuinbouw Nederland - © 2024