Nieuwkoop Europe verrast mbo-talent met CollegeTour

Maandag 9 mei vond CollegeTour plaats in Hoofddorp. In dit rondreizende evenement laten telers en toeleveranciers mbo-studenten per toerbeurt zien wat voor tuinbouwrevolutie er in de glastuinbouw gaande is en dat er nieuw talent nodig is om die revolutie samen mogelijk te maken.

Het Noord-Hollandse bedrijf Nieuwkoop Europe gaf samen met futurist Richard van Hooijdonk een gastcollege aan zo’n 80 studenten van de opleidingen Commercie en Logistiek op het NOVA College. Yvonne Cassee, HRM manager bij Nieuwkoop Europe, sprak over de glastuinbouw en haar passie voor de sector. De futurist gaf een inkijkje in de toekomst aan de hand van een chip in het menselijke lichaam, IoT, algroritmes en voedsel on demand.

Jonge uitvinders opgelet
Een maand na het gastcollege bezoeken de studenten op hun beurt Nieuwkoop Europe en zien zij met eigen ogen wat voor nieuwe ontwikkelingen daar nu al te vinden zijn én wat voor techniek er nog meer ontwikkeld moet gaan worden. Jonge uitvinders opgelet dus! Jacco Vooijs, voorzitter van de regio’s Westland en Aalsmeer bij Glastuinbouw Nederland: “Er is talent nodig in techniek, robotisering, circulaire economie, marketing, HR, business management, milieu en voedselgenetica. We zien een trend dat jongeren ‘later als ze groot zijn’ willen bijdragen aan maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, welbevinden en geluk voor hun medemens. Onze sector voorziet hier rijkelijk in, want wij leveren met onze producten elke dag een geweldige bijdrage aan het welzijn van mens en maatschappij. Dat laten we in totaal zo’n 400 studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien.”

Lessen robotisering en circulariteit brengen we in de praktijk
“De studenten krijgen tijdens CollegeTour ook een mooie opdracht voorgeschoteld,” vervolgt Monique van Weerdenburg, projectleider Arbeid en Onderwijs bij Greenport Aalsmeer. “Op school komen containerbegrippen als duurzaamheid, circulariteit, B2C en robotisering al wel voorbij. Door aan de slag te gaan bij bedrijven in de glastuinbouw, ervaren studenten hoe zij deze thema’s in de praktijk kunnen toepassen. In onze sector kun je de komende decennia écht een steentje bijdragen.”

Ook meedoen?
CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer en VNO-NCW Westland-Delfland de handen ineen. CollegeTour komt mede tot stand met een bijdrage van Colland arbeidsmarkt.

Heeft u als bedrijf, onderwijsinstelling of student ook interesse om aan te haken bij CollegeTour? Meer informatie en aanmelden: collegetour@spam-protectglastuinbouwnederland.nl.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024