ODE nog niet geslaagd, maar Glastuinbouw Nederland pakt herkansing

Glastuinbouwondernemers die hadden verwacht dat hun volksvertegenwoordigers nog wel wat konden veranderen in de Tweede Kamer aan het Belastingplan 2020, kwamen afgelopen week van een koude kermis thuis. De tariefverhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) wordt nog niet teruggedraaid. Daarmee krijgen ondernemers in de glastuinbouw de ODE 2020 voor hun kiezen.

Wel biedt de Tweede Kamer de mogelijkheid om voor 1 april 2020 met harde bewijzen te komen die inzichtelijk maken dat deze tariefverhoging en de reeds gedane investeringen, de verduurzaming van de glastuinbouw keihard remt. Voorts vraagt het van de glastuinbouwondernemer ook nog eens om extra investeringen, namelijk de mogelijkheid tot overschakeling op aardgas alsmede hogere kosten.

Glastuinbouw Nederland ziet deze mogelijkheid als een herkansing en zet hier dan ook vol op in. Inmiddels heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Glastuinbouw Nederland verzocht op korte termijn in overleg te gaan. “Aangezien deze tariefsverhoging voor circa 650 bedrijven enorme financiële gevolgen heeft en het de verduurzaming buitengewoon remt. Ook voor andere projecten die draaien op elektriciteit, gaan wij het ministerie aanspreken op duidelijkheid. Tot het moment dat er duidelijkheid is, wordt wat ons betreft het Klimaatakkoord niet ondertekend”, stelt voorzitter Sjaak van der Tak.

De poging van Kamerlid Stoffer (SGP) om voor de glastuinbouw een verhoging van de energiebelasting op stroom terug te schroeven, heeft het helaas niet gered. Glastuinbouw Nederland waardeert zijn inspanning op dit dossier.

Glastuinbouw Nederland - © 2024