Onze vetplanten zijn duurzamer geteeld met oog voor klimaat en milieu

Kwekerij OVATA is specialist in het kweken van vetplanten. Deze groene kamerplanten staan erom bekend dat ze slechts heel weinig water nodig hebben. En ze zijn niet stuk te krijgen. De planten van OVATA dragen bovendien het keurmerk On the way to PlanetProof. “Je kunt er daardoor op rekenen dat je vetplant duurzamer is geteeld met oog voor het klimaat en het milieu”, zegt Karin Ammerlaan. Samen met haar collega Ilse Kellevink, zorgt zij er bij OVATA voor dat alles op het bedrijf tiptop in orde is om te kunnen voldoen aan de strenge eisen die het onafhankelijke keurmerk stelt.

Want bij een plant waaraan het keurmerk On the way to PlanetProof hangt, kun je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat er zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt om de plant gezond te houden. “Wij proberen juist de natuur na te bootsen door ziekten en beestjes die je liever niet in de planten wilt hebben, te bestrijden met weer andere beestjes”, legt Karin uit. “We gebruiken dus nagenoeg geen chemie.”

Voorkomen van zieke plantjes
Haar collega’s van het teeltteam, onder wie Willem van Bommel (foto 1), controleren alle plantjes in de kas. Dat doet hij vanaf een platform waarmee hij boven de plantjes ‘zweeft’. Hij kijkt of ze goed groeien en gezond zijn. Een ziek plantje wordt er direct tussenuit gehaald, zodat de andere planten niet besmet kunnen raken. Een plant kan ziek worden door bijvoorbeeld schadelijke schimmels of bacteriën.

Ook kijkt de teler of de biologische gewasbescherming in orde is. Wat dat precies inhoudt? Soms worden planten lastig gevallen door vraatzuchtige beestjes, zoals trips. Om van die ongewenste gasten af te komen, maakt de teler gebruik van weer andere beestjes: bijvoorbeeld de roofmijt, die de eitjes van de trips opeet. Wekelijks wordt nagegaan of de roofmijten hun werk doen en de planten vrij zijn van trips. Ook tegen andere ongenode beestjes wordt op deze manier biologisch opgetreden, zonder dat er een chemisch middel aan te pas komt.

Slechts in sporadische gevallen biedt deze biologische aanpak onvoldoende soelaas. Dan is spuiten met een chemisch middel helaas nodig. Dat gebeurt dan beslist niet in de hele kas, maar alleen op de plekken waar het echt noodzakelijk is.

Zuinig met water, meststoffen en energie
Met On the way to PlanetProof heb je ook de garantie dat de teler tijdens het kweken van de plant zuinig omgaat met water, meststoffen en energie. In de kassen van OVATA wordt sowieso weinig water gebruikt omdat vetplantjes nu eenmaal weinig water nodig hebben. “Het water dát we geven, gebruiken we weer opnieuw nadat we het gefilterd hebben met behulp van een zogeheten biologisch lavafilter”, verduidelijkt Ilse.

Ook krijgen de vetplantjes slechts weinig meststoffen toegediend. “We geven zowel kunstmest als organische meststoffen, maar we onderzoeken al enkele jaren hoe we volledig kunnen overstappen op organische meststoffen zodat we ook in dat opzicht het voorbeeld van de natuur volgen”, aldus Ilse.

Zo weinig mogelijk CO2 uitstoten, is eveneens een belangrijke doelstelling voor telers die het keurmerk On the way to PlanetProof voeren. Bij OVATA heeft men om die reden besloten af te zien van aardgas voor het warm stoken van de kassen. “In plaats daarvan gebruiken wij restwarmte van een nabijgelegen energiecentrale. Die warmte zou anders door de schoorsteen zijn verdwenen en dat is zonde. Wij krijgen die warmte nu in de vorm van warm water geleverd, waarmee we onze kassen ’s winters op temperatuur kunnen houden. Ons bedrijf stoot daardoor dus geen CO2 uit.”

Geen veen in de potgrond
Ook als het gaat om het gebruik van veen, ook wel turf genoemd, in de potaarde waarin de vetplantjes zijn opgepot, doet de kwekerij er alles aan om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. In bijna elke potgrond is veen verwerkt, maar bij de winning van deze grondstof komt CO2 vrij. OVATA gebruikt daarom sinds kort een potgrond waarin geen veen meer is verwerkt. Karin: “Daar is echter een heel proces aan vooraf gegaan. We moesten onze plantjes laten wennen aan steeds iets minder veen in de potgrond. Dat vergde ook een andere manier van telen. Al met al zijn we er wel zes jaar mee bezig geweest om tot deze verduurzaming te komen, maar het is gelukt!”

Kamerplanten: mooi, duurzamer en gezond
Met een kamerplant haal je bewust iets moois en duurzaams in huis! Wist je trouwens dat diverse studies aantonen dat kamerplanten in je werk- en leefomgeving een positief effect hebben op het welzijn van mensen? Je bent productiever en gelukkiger in een groene omgeving. Patiënten in het ziekenhuis herstellen bijvoorbeeld sneller op een kamer voorzien van kamerplanten! Dat heeft niet alleen te maken met sfeer en gezelligheid, maar ook met de effecten die kamerplanten hebben op de luchtkwaliteit.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024