Opti-flor verrast mbo-talent met CollegeTour

Op donderdag 14 april vond in Westland CollegeTour plaats. In dit rondreizende evenement laten telers en hun toeleveranciers per toerbeurt aan mbo-studenten de tuinbouwrevolutie zien die in de glastuinbouw gaande is. Daarbij ligt de nadruk op nieuw talent dat nodig is om die revolutie mogelijk te maken. Het Westlandse bedrijf Opti-flor trapte de serie af en gaf samen met futurist Richard van Hooijdonk een gastcollege aan studenten van de opleiding Business & Management op MBO Westland.

Niels Hendriks, sales-medewerker bij Opti-flor, sprak over de glastuinbouw en zijn passie voor de sector. De futurist gaf een inkijkje in de toekomst aan de hand van chips in het menselijke lichaam, IoT, algroritmes en voedsel on demand.

Jonge uitvinders opgelet
Een maand na het gastcollege bezoeken de studenten op hun beurt Opti-flor. Daar zien zij met eigen ogen wat voor nieuwe ontwikkelingen daar nu al te vinden zijn én wat voor techniek er nog meer ontwikkeld moet gaan worden.
“Er is talent nodig in techniek, robotisering, circulaire economie, marketing, HR, business management, milieu en voedselgenetica,” licht Jacco Vooijs, voorzitter van de regio’s Westland en Aalsmeer bij Glastuinbouw Nederland, toe. “We zien een trend dat jongeren ‘later als ze groot zijn’ willen bijdragen aan maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, welbevinden en geluk voor hun medemens. Onze sector voorziet hier rijkelijk in, want wij leveren met onze producten elke dag een geweldige bijdrage aan het welzijn van mens en maatschappij. Dat laten we zo’n vierhonderd studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien.”

Robotisering en circulariteit in de praktijk
“De studenten krijgen tijdens CollegeTour ook een mooie opdracht voorgeschoteld”, vervolgt Monique van Weerdenburg, projectleider Arbeid en Onderwijs bij Greenport Aalsmeer. “Op school komen containerbegrippen als duurzaamheid, circulariteit, B2C en robotisering al wel voorbij. Door aan de slag te gaan bij bedrijven in de glastuinbouw, ervaren studenten hoe zij deze thema’s in de praktijk kunnen toepassen. In de glastuinbouw kun je de komende decennia écht een steentje bijdragen.”

Ook meedoen?
CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief hebben Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer en VNO-NCW Westland-Delfland de handen ineen geslagen. CollegeTour komt mede tot stand met een bijdrage van Colland Arbeidsmarkt. Bedrijven, onderwijsinstellingen of studenten die interesse hebben om aan te haken bij CollegeTour, of zich willen aanmelden, kunnen een mail sturen naar: collegetour@spam-protectglastuinbouwnederland.nl.

Op de foto: Niels Hendriks van Opti-flor vertelt studenten van MBO-Westland over zijn passie voor de glastuinbouw.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024