Phalaenopsis kasproef Masterplan Fusarium 2.0

Op dit moment staan bij Wageningen University & Research in Bleiswijk honderden phalaenopsisplanten in de kas, die worden getest op vatbaarheid voor de drie Fusariumsoorten die op het moment problemen geven in de teelt, Fusarium oxysporum, F. solani en F. proliferatum. In dezelfde proeven wordt ook gekeken naar de effecten van een aantal middelen die toegelaten zijn in de Nederlandse teelt tegen Fusarium of een algemene werking hebben om de plant te versterken.

Per behandeling staan 4x30 planten verspreid door de kas om locatie effecten uit te sluiten. De pathogeen is twee weken na het oppotten toegevoegd in een hoeveelheid van 1000 sporen per plug. De middelen worden toegepast naar het voorschrift van de fabrikant en behandelingen zijn gelijk gestart met het oppotten.
De eerste resultaten werden al zichtbaar na vijf weken, toen de eerste symptomen bij een aantal cultivars geïnfecteerd met F. oxysporum zichtbaar werden. Met tien weken waren er zelfs al heel wat planten gesneuveld. De ontwikkeling met de andere twee pathogenen, minder virulente pathogenen verloopt trager en daar worden de eerste symptomen nu langzaamaan zichtbaar.

Geen totale beheersing
De behandelingen laten tot nog toe ten hoogste een remming van de ontwikkeling van de symptomen zien, geen totale beheersing: F. oxysporum wordt iets geremd, maar weet als sterk pathogeen toch vaak binnen te dringen. De effecten op de andere pathogenen hopen we de komende periode te kunnen zien als de ziekte in de controleplanten zich verder ontwikkelt. Dus wordt vervolgd! Op donderdag 24 augustus is er voor leden van de gewascooperatie Potorchidee de mogelijkheid om de proef te bezoeken. De uitnodiging hiervoor volgt nog.

Deze werkzaamheden worden verricht in het kader van de PPS Masterplan Fusarium 2 en zijn gericht op het vinden van oplossingen om de fusariumproblemen in de phalaenopsisteelt te verminderen.

Astrid van der Helm

Glastuinbouw Nederland - © 2024