Plantise en De Ruiter Seeds verrassen mbo-talent met CollegeTour

23 mei vond de allereerste CollegeTour plaats in regio Oostland. Ellen Adegeest, teeltmanager bij Plantise en John van der Knaap, manager Experience Centre bij De Ruiter Seeds, namen ruim 60 mbo-studenten mee in hun passie voor de glastuinbouw. En met succes: aan het einde van het gastcollege gaven maar liefst 40% studenten aan nu positiever tegen de glastuinbouw en al haar mooie carrièrekansen aan te kijken.

CollegeTour is een rondreizend evenement, waarin telers en toeleveranciers mbo-studenten per toerbeurt laten zien wat voor tuinbouwrevolutie er in de glastuinbouw gaande is en dat er nieuw talent nodig is om die revolutie samen mogelijk te maken. Samen met futurist Richard van Hooijdonk gaven de bedrijven een gastcollege over hun passie en een inkijkje in de toekomst aan de hand van een chip in het menselijke lichaam, IoT, algroritmes, telen in de stad en voedsel on demand. Over een maand bezoeken de studenten de beide bedrijven voor een ware onderdompeling is de sector en nieuwe technieken die hier nu in praktijk al worden toegepast.

Lessen robotisering en circulariteit brengen we in de praktijk
“De studenten krijgen tijdens CollegeTour ook een mooie opdracht voorgeschoteld,” vervolgt Monique van Weerdenburg, projectleider Arbeid en Onderwijs bij Greenport Aalsmeer. “Op school komen containerbegrippen als duurzaamheid, circulariteit, B2C en robotisering al wel voorbij. Door aan de slag te gaan bij bedrijven in de glastuinbouw, ervaren studenten hoe zij deze thema’s in de praktijk kunnen toepassen. In onze sector kun je de komende decennia écht een steentje bijdragen.”

Nieuwe functies en competenties nodig in de glastuinbouw
Jacco Vooijs, voorzitter van de regio’s Westland en Aalsmeer bij Glastuinbouw Nederland: “In onze sector is er nieuw is talent nodig in techniek, robotisering, circulaire economie, marketing, HR, business management, milieu en voedselgenetica. We zien een trend dat jongeren ‘later als ze groot zijn’ willen bijdragen aan maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, welbevinden en geluk voor hun medemens. Onze sector voorziet hier in, want wij leveren met onze producten elke dag een geweldige bijdrage aan het welzijn van mens en maatschappij. Dat laten we jaarlijks aan zo’n 400 studenten van verschillende niveaus en studierichtingen middels CollegeTour zien.”

Ook meedoen?
CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland-Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer en VNO-NCW Westland-Delfland de handen ineen. CollegeTour komt mede tot stand met een bijdrage van Colland arbeidsmarkt.

Heeft u als bedrijf, onderwijsinstelling of student ook interesse om aan te haken bij CollegeTour? Voor meer informatie en aanmelden: collegetour@spam-protectglastuinbouwnederland.nl.

Foto's: Rolf van Koppen

Jacqueline Kroon

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024