Potweb wint Greenovation Award 2023

Op een milieuvriendelijke manier potworm bestrijden bij de teelt van Phalaenopsis-orchideeën: met Potweb kan het. Een consortium van vier bedrijven − Levoplant, Ter Laak Orchids, Opti-flor en machinebouwer Solvent Engineering − sleepte woensdag 7 november met deze unieke vinding de Greenovation Award 2023 in de wacht. De prijs voor de beste duurzame innovatie van het jaar werd uitgereikt door Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland.

“Het winnen van deze prijs is belangrijk voor ons, het is een echte opsteker. Door de politieke en maatschappelijke druk is het belangrijk dat we de krachten bundelen. Daar is deze samenwerking een mooi voorbeeld van”, aldus Richard ter Laak, een van de telers uit het consortium.

Milieuvriendelijk bestrijden met Potweb
Al jarenlang vormt potworm een serieuze bedreiging voor de Phalaenopsis-teelt. De Lyprauta-mug legt namelijk haar eitjes in de bark. De larven (potwormen) die daaruit voortkomen, tasten vervolgens de wortelpuntjes aan, wat tot aanzienlijke verliezen tijdens het kweekproces leidt. Potweb gaat dit probleem tegen.

Het fijnmazig web is gemaakt van materiaal dat zo dun is als een panty. Het wordt machinaal over de pot gespannen en is ondoordringbaar voor muggen. Zo hoeven geen chemische gewasbeschermingsmiddelen te worden gebruikt. Het is een volledig ecologische manier van bestrijden. Bijkomend voordeel is dat keten en consument geen last meer hebben van bark die uit de pot kan vallen. De planten kunnen, dankzij het over de pot gespannen web, zelfs liggend vervoerd worden. Dat levert in sommige gevallen een besparing in laadvolume en dus transportkosten op.

Oordeel van de jury
Vakjury én publiek hebben samen bepaald wie de winnaar was. Beide hadden een aandeel van 50% in de eindbeoordeling. In de vakjury zaten dit jaar: Maarten Bánki (Royal FloraHolland, Elise Wieringa (Royal Lemkes) en Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland).

Uit het juryrapport: “Potweb is een prachtig voorbeeld van een praktische oplossing voor een teelttechnisch probleem, die direct milieuwinst oplevert. Chemisch gewasbeschermingsmiddelengebruik is een actueel en belangrijk onderwerp in de sector. Deze innovatie laat zien hoe het anders kan. Het is ook nog eens een mooi voorbeeld van een vruchtbare samenwerking tussen kwekers en hun leverancier.”

Nummers twee en drie
Als tweede is geëindigd: Gova BV met hun peat free Laurus Nobilis. De jury vindt het veenvrije assortiment een mooi voorbeeld van een marktgerichte oplossing. “Gova BV legt goed uit hoe deze hernieuwbare vezels worden verkregen uit lokale gewassen en reststromen, en is bovendien bereid om kennis over veenvrij telen te delen met andere kwekers.”

De derde plaats was voor Eco Flowerbox FECT van Paardekooper Group (Dillewijn Zwapak/Broekhof). “Dit is een mooie, circulaire kunststoftoepassing die zorgt voor een reductie van eenmalige verpakkingen in de sierteeltlogistiek. Het materiaal bestaat uit 100% gerecycled plastic. Daarmee wordt al vroegtijdig ingespeeld op de EU-verpakkingswetgeving die in 2030 van kracht wordt, en die voorschrijft dat alle verpakkingen voor minimaal 35% uit gerecycled materiaal moeten bestaan”, aldus de jury.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024