Regen deert Westlandse bezoekers Kom in de Kas niet
Foto 1: PandA
Het was overigens om meerdere redenen dat Van der Knaap uitkijkt naar de voorspelde zonnige periode. "We hebben best een achterstand ten opzichte van vorig jaar. Het gewas is er klaar voor, laat de zon en de warmte maar komen." En weg is de aubergineteler, die de zaterdag benut voor een bezoek aan zijn buren en zondag de naar verwachting duizenden bezoekers verwelkomt in zijn kas.
Foto 2: Duynplant
Bij Duynplant konden de bezoekers zich laten informeren over de groeiwijze van de groene kamerplant zamioculcas. En vragen waren er, zowel over de potmaten als over de verschillende variëteiten. Dit was ook de locatie waar bezoekers uiteenlopende Westlandse producten konden kopen. De tassen met uitstekende boeketten van de wandelende en fietsende bezoekers onderschreven het succes daarvan.
Foto 3: R.C. van Zeijl
Een van groen naar rood verkleurende paprika trekt elk jaar weer veel belangstelling van met name jonge bezoekers. Maar ook de getoonde teelt van courgettes viel bij Van Zeijl in de smaak. Om nog maar te zwijgen van de proeverij van Looye's Honingtomaten. Tomatenkassen blijven gesloten tijdens Kom in de Kas, maar daar had het Westland wat op gevonden: een virtuele tour door de kas. Een groot succes.
Foto 4: West Kaab
De muzikale inbreng was buiten al te horen. Het zorgde voor een 'volle bak' op het bedrijf van West Kaab. Dat werd extra versterkt door het horecaplein. Maar wie die verleidingen had weerstaan, werd verrast door een drukbezochte kas met uiteenlopende groene kamerplanten. Dat toonde maar weer eens aan dat het randgebeuren zeker zorgt voor extra sfeer en gezelligheid, maar dat de bezoekers vooral komen om te genieten van bekende en minder bekende producten uit de Nederlandse glastuinbouw.
Foto 5: Barreveld
The Green Agla Garden staat prominent op het pand van deze locatie van Barreveld. De kas zelf blijft gesloten, maar de hal biedt volop informatie over de geteelde planten. Ook wordt er uitleg gegeven over de werking van LED's en is er een stijlvolle presentatie van bloemschikkers.
Komt Goed
Een andere aanblik biedt de kas van Komt Goed waar op een natuurlijk wijze diverse bloemen worden geteeld. Het oogt wellicht wat minder strak. Dat ontlokt bij een van de bezoekers de opmerking: 'Hier moet nog het een-en-ander worden gedaan...' Het enthousiasme van de ondernemers van dit bedrijf dat sinds 2010 bestaat is echter groot. Aan de Harteveldlaan telen zij Ranunculus, Dianthus Barbatus en Siergras.
Foto 6: Zuidbaak
Promotie voor Klas in de Kas is het eerste dat opvalt bij het betreden van dit mooie bedrijf, dat zelf ook heeft gekozen voor een educatieve presentatie. Een uitgebreide tour leidt de bezoekers langs de automatische stekmachine en de oppotlijn, gevolgd door een uitgebreid rondje door de kas, waar een kleurrijke aanblik van diverse perkplanten wacht.
Foto 7: The Master Grower
De verbazing van de twee heren in de kas met kamerhortensia's is aandoenlijk. 'Als deze kas vol staat, staan er 3,5 miljoen planten. dat kun je je tich niet voorstellen', zo delen zij hun bewondering. Even geïnteresseerd zijn de bezoekers die uitgebreid de tijd nemen om de informatie over de groeifases tot zich te nemen. Het educatieve element speelt hier ook een belangrijke rol, zoals uitleg over het verschil tussen een kamer- en een tuinhortensia.
Foto 8: Kap Scindapsus
Ook deze kas blijft dicht, maar de activiteiten in de hal maken dat ruimschoots goed. Enerzijds door uitgebreide productinformatie, anderzijds door de presentaties van organisaties uit de glastuinbouw. Zo vertelt Kasgroeit uitgebreid over werken en kansen in de sector. Veel jonge bezoekers gaan trots met een zakje bloemzaadjes naar huis, gewonnen bij de sjoelbak. 'Kassjoelt' blijkt een publiekstrekker.
Foto 9: BK Plant
Curcuma, ficus en scindapsus teelt BK Plant hier, deels ook onder LED. Ook hier een uitgebreide rondgang door het bedrijf met op diverse plaatsen medewerkers die vragen van bezoekers beantwoorden. Opvallend is hier de presentatie van Tomato World waar de bezoekers worden meegenomen in de ontwikkeling en ambitie van de kubustomaat. Inderdaad een vierkante tomaat, die vanwege de vorm logistieke voordelen heeft en daardoor ook een lagere CO2-uitstoot. Ambitie: 25% kubustomaten in 2030. Maar vergeet niet welke datum het was tijdens dag 1 van kom in de Kas 2023...
Foto 10; Fachjan
Voor de ene bezoeker het eindpunt van het bezoek aan Kom in de Kas, voor de ander het indrukwekkende beginpunt. Bezoekers voelen zich bijna letterlijk nietig tussen de imposante planten die hier worden geteeld. Dat levert uiteraard veel vragen op over teeltwijze, potmaten en vooral ook afnemers. Deze deelname symboliseert de groite verscheidenheid aan producten die de Westlandse bezoekers op een natte zaterdag 1 april kregen voorgeschoteld. Maar de zon laat niet lang meer op zicht wachten.